ENGASJERER: Ole José Norum har
...
ENGASJERER: Ole José Norum har laget en oppmuntringskalender som engasjerer. Nå har over 13.000 tatt utfordringen og flere henger seg på hver dag. Silje Rognsvåg Foto: Fotobyline
Kalenderen som får deg til å smile
Del
Ole José Norum hadde lyst til å oppmuntre noen i advent. Nå har over 13.000 tatt utfordringen.

Har du et alternativ til adventskalendre fulle av sjokolade? Fortell! Bruk kommentarfeltet nederst på siden.

PS: Da vi sist sjekket inspirasjonskalenderen til Ole José 27. november, hadde 13.000 meldt seg på!

------------------------------------------------

Ole José Norum (27) er egentlig ikke spesielt glad i alt oppstyret før jul.

– Vi løper ofte rundt hverandre i stedet for å bruke tid med hverandre. Det er hyggelig at vi gjør det hyggelig for de rundt oss, men selv blir jeg litt stresset av alt som må gjøres, sier han.

Vind i seilene

For fire år siden kom tanken om at han hadde lyst til å si oppmuntrende ord til folk rundt seg. Etter mange gode tilbakemeldinger ble det året etter opprettet et event på Facebook, og rundt 500 meldte seg på.

I fjor fikk kalenderen virkelig vind i seilene. 6.000 fra inn- og utland ga uttrykk for at de ville oppmuntre noen i advent, og i år har tallet steget ytterligere.

Før helgen la han ut følgende melding: «Jeg beklager mye oppdateringer i det siste, men 7000 påmeldte etter 7 dager, helt rått!»

– Det er jo ikke sikkert at alle oppmuntrer noen hver dag, men potensielt vil over 150.000 mennesker få en oppmuntring som et resultat av kalenderen, sier han tilfreds.

Nå har flere enn 13.000 meldt seg på den oppmuntrende julekalenderen på Facebook .

Praktiseres ulikt

Kalenderen praktiseres ulikt av brukerne, men målet er å få fokus bort fra seg og sitt, og å «se» de rundt oss i advent.

– Hva gjør du selv for å oppmuntre andre?

– Det varierer. Jeg kan gjøre noe hyggelig for et annet menneske, eller si noen gode ord. I stedet for å bare tenke godt om andre, vil jeg gjerne sette ord på det.

– Hva tenker du om den responsen denne kalenderen har utløst?

– Det er veldig stas at så mange synes at det virker som en god idé. Mange takker meg for initiativet, men det som rører meg mer er alle de som blir med. Når det er sagt, så viser vel kanskje responsen at det er et behov i oss. Det snakkes mye om at vi nordmenn er kalde og kjedelige, men jeg tror ikke det. Folk er hjelpsomme og bryr seg, bare de får hjelp til den første kontakten.

LES OGSÅ: Den norske kirke ut av komfortsonen

Takknemlighet

Når advent er over, sitter Norum igjen med en sterk følelse av takknemlighet for de han har rundt seg.

– I et samfunn der mange kan kjenne på at de ikke er bra nok, er det fint å trekke fram det gode i mennesket, synes han.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått på kalenderen?

– Bare positive. Folk sier de får mye igjen av å delta. Noe som går igjen er at de blir så utrolig glad over å se andre bli oppmuntret.

Luer og godteri

Marianne Sagbakken var en av dem som lot seg inspirere i fjor. Hun kom over kalenderen på Facebook og fikk lyst til å oppmuntre noen hun ikke kjenner. Hun gikk til anskaffelse av luer, skjerf og godteri for å ha noe å gi vekk, og bakte julekaker som hun puttet oppi små esker.

I tillegg laget hun sin egen julekalender på Facebook der hun delte hva hun hadde gjort. Flere som leste den, ga tilbakemelding på at de gledet seg til de daglige oppdateringene.

Enkelte fortalte at de leste dem høyt for barna sine, og andre sa at de hadde lyst til å bli med henne og gi en liten gave.

Hun trekker fram en konkret hendelse fra fjoråret. Hun fulgte en eldre dame over veien og ga henne noen julekaker. «Nå ble alt bedre», kommenterte damen.

– Wow! tenkte jeg da.

 

jul,oppmuntrende,oppmuntring,adventskalender,ole josé norum,Oppmuntrende adventskalender