Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon
...
Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Én av fire kirker har problemer med ytterveggene
Del
Den positive utviklingen i tilstanden til norske kirkebygg har flatet ut de fire siste årene, ifølge en rapport. Samtidig har tilstanden til kirkenes yttervegger blitt dårligere.

– Den tredje kirkekontrollrapporten viser et bilde der vi skyver foran oss det betydelige etterslepet innen vedlikehold, investering og rehabilitering av norske kirkebygg, mener direktør Oddbjørn Sørmoen i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA).

Det er KA som har utgitt rapporten «Felles eie – felles ansvar». Rapporten følger tilstandsutviklingen til kirkebyggene fra 2006 til 2014.

Yttervegger

Ett av de mest alvorlige funnene er ifølge organisasjonen at tilstanden til ytterveggene på norske kirker er forverret. 26 prosent av kirkene har yttervegger som er «mindre bra» og «dårlige» i 2014 mot nær 22 prosent i 2010.

– Problemene vi nå ser med yttervegger, er et alvorlig signal om at kirkenes tilstand må tas på alvor, mener Sørmoen.

I tillegg viser rapporten at bare 11 prosent av kirkene har automatiske slukkeanlegg som starter slukkingen med en gang brannalarmen går. Blant de fredede kirkene har rundt 29 prosent slike anlegg.

Samlet er tilstanden til kirkebyggene omtrent den samme som for fire år siden.

1.511 kirker

Rapporten er den tredje i rekken av tilstandsrapporter om norske kirkebygg. I rapporten heter det at den positive utviklingen fra 2006 til 2010 har flatet ut.

Undersøkelsen er gjennomført ved at forvalterne lokalt har fylt ut et skjema med rundt 50 momenter for hvert enkelt kirkebygg, og omfatter 1.511 av landets 1.625 kirker, ifølge KA. (©NTB)

kirkebygg,kirkebygg-norge-rapport,innenriks,nyheter,Kultur og underholdning,Arkitektur,norge,Riksnyheter