BRYLLUP: Plan Norge «gifter bort» Thea (12) til Geir (37) i Kulturkirken Jakob i Oslo.

I dag skal Thea (12) «gifte seg»

Det blir full kirke når Thea (12) lørdag skal stå brud for Geir (37) i Kulturkirken Jakob i Oslo.

En halv million nordmenn har fulgt Theas tanker om bryllupsforberedelsene og det å gifte seg på «Theas bryllupsblogg». Hun viser fram ringen hun skal ha, og skriver om glede over kakesmaking og stiller spørsmål ved om hun nå må få barn.

Den symbolske markeringen skjer på FNs internasjonale jentedag i anledning kampanjen #stoppbryllupet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vil vise hvor forferdelig feil et barnebryllup er ved å sette en tragisk skikk inn i en ramme som vi normalt forbinder med kjærlighet, lykke og fremtidshåp, sier generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge.

Se NRKs redigerte opptak fra kulturkirken Jacob i Oslo, der skuespillere lørdag illustrerte et tenkt tvangsekteskap:

 

Stappfull kirke

– For de aller fleste jenter er bryllupet en av de fineste dagene i livet, men for 39.000 jenter som står barnebrud hver eneste dag så er det den verste. De blir tvunget inn i voldelige og seksuelle relasjoner, uønsket graviditet og farlige svangerskap. De blir frarøvet sin barndom, kontrollen over eget liv og muligheten til å ta utdanning, sier Thommessen.

Stopper bryllupet

Plan Norge har invitert folk til å «være med og stoppe bryllupet før Thea gir Geir sitt ja». Organisasjonen opplyser til dagen at kirken vil være stappfull.

I tillegg blir det en demonstrasjonsmarkering utenfor for dem som ikke får plass. Artistene Marion Ravn og Ine Hoem stiller opp med sang under seremonien sammen med Det norske jentekor.

Under seremonien vil Thea gå opp kirkegangen alene, før det blir en forenklet bryllupsseremoni med Geir og en ekte prest.

Når presten kommer til det punktet at han spør om noen har noe i mot bryllupet, skal hele kirken reise seg og rope «stopp bryllupet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Wedding busters

Den velregisserte kampanjen har sørget for at det samtidig blir en storm av Twitter- og Facebook-meldinger fra over 5000 personer som på forhånd har donert en melding for å stoppe bryllupet.

Til kirken kommer også en jente fra Tanzania som har blitt forsøkt tvangsgiftet to ganger, men nå jobber iWedding Busters i hjemlandet for å stanse jentebryllup.

Etterpå blir det fotografering på kirketrappen, og skuespilleren bak rollen Geir blir avslørt.

Thea er svensk

Kampanjen har også fått stor internasjonal oppmerksomhet i sosiale media og i nyhetsbyråer.

SkuespillerAshton Kutcher oppfordrer på sin Facebook-side sine fans til å delta i kampanjen.

Totalt regner Plan Norge med å ha nådd opp mot 100 millioner mennesker med budskapet via sosiale medier, ifølge den svenske avisaExpressen.

I går kunne avisen avsløre at jenta bak rollen Thea er svensk og heter Maja Bergström (12).

– Det er en stor opplevelse for Maja. Hun er stolt over å ha fått være med på noe så viktig og fint, sier mamma Helena Bergström til avisen.