PA overtar grensekontrollen denne helgen. Bildet viser en palestinsk kvinne blir stoppet av israelske grensevakter på vei mot Al-Aqsa-moskeen. Foto: Reuters / Mohamad Torokman / NTB scanpix.

– Ramallah får kontroll over Gazas grenser

Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) får formelt kontrollen over grenseovergangene Erez og Kerem Shalom mellom Israel og Gazastripen søndag, melder lokale medier.

Dermed kan PA selv ta ansvar for frakten av bygningsmaterialer inn i den krigsherjede enklaven, samt for palestinere som reiser mellom Vestbredden og Gazastripen, opplyser visestatsminister Muhammed Mustafe til nyhetsbyrået Maan.

Gazastripen har sju grenseoverganger. Rafah kontrolleres av Egypt, mens de øvrige kontrolleres strengt av Israel. Den palestinske samlingsregjeringen, bestående av Fatah på Vestbredden og Hamas, som styrer Gazastripen, møttes torsdag for første gang på Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammen med Egypt har Norge invitert til giverlandskonferanse i Kairo søndag for å samle støtte til Palestina og gjenoppbyggingen av Gazastripen.

Blant konferansens hovedmål er å åpne for å få inn bygningsmaterialer og humanitær støtte til sivilbefolkning på Gazastripen.

I henhold til våpenhvileavtalen mellom Israel og palestinerne, som ble undertegnet etter 50 dager med krig i sommer, skal Israel tilrettelegge for å importere bygningsmaterialer til gjenoppbyggingen.

Israels siste militæroffensiv kostet nærmere 2.200 palestinere livet og var ifølge Norges utenriksminister Børge Brende (H) den mest alvorlige noensinne. (©NTB)