21. september 2012: Arfan Bhatti var blant de radikale muslimene som demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden i protest mot videoen «Innocence of Muslims». Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Arfan Bhatti oppfordrer til hellig krig

Arfan Bhatti siterer Osama bin Laden og virker overbevist om at endetiden er nær.

Mye har endret seg siden sist den norske offentligheten hørte fra Arfan Bhatti. Den tidligere gangsteren som ble dømt for psykisk medvirkning til angrepene på synagogen i Oslo har de siste et og et halvt årene vært fengslet i Pakistan. Bhatti ble tatt da han oppholdt seg i Kohat nær grensen til Pakistan.

Da hadde Bhatti lagt ut en bildeserie der han poserte med våpen og sammen med det som tilsynelatende var pasjtunske stammekrigere. På en video delte han også ut mat til barn i forbindelse med avslutningen av fastemåneden Ramadan, Eid ul-Fitr. Så forsvant han, 7. janauar 2013. Senere kom det frem at han var pågrepet av Pakistans fryktede terrorpoliti, ISI.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå befinner han seg ifølge sin egen Facebookprofil i Gujrat-provinsen i Pakistan. Dette er området et stort flertall norsk-pakistanere har sin bakgrunn fra. De mest ekstreme islamistgruppene står ikke spesielt sterkt her, men på sin Facebookprofil har Bhatti lagt ut en video der flaggene til Den islamske staten (IS) i Syria og Irak vaier over flere bygninger.

«Den muslimske nasjonen har våknet»

Kanskje har ikke Bhatti hatt mulighet til å følge med på nyhetene mens han har sittet fengslet. Det er i hvert fall tydelig at han gleder seg over fremgangen til Den islamske staten (IS).

«Den muslimske nasjonen har våknet!» skriver han. Han trekker frem fremgangen til mujahedin, de hellige krigerne, i land som Jemen, Afghanistan og ikke minst Irak og Syria.

Og Bhatti har en klar beskjed til sine trosbrødre, både i Norge og andre deler av verden.

«Nå er det opp til hver og en av muslimene til å velge hva de skal gjøre for resten av sitt liv. De må ta av seg de sekulære brillene og se hverden gjennom øynene til sharia, de islamske lovene. Jihad, hellig krig, er en plikt, på samme måte som bønn, faste og andre handlinger pålagt enkeltindividet.»

Bhatti legger også ut sitat fra den avdøde Al-Qaida-lederen Osama bin Laden.

«Pass dere for dialog, for det finnes ikke noen mellomvei mellom det rettledede folket og falsknerne.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bin Laden fortsetter med å snakke om at muslimene lever i en avgjørende tidsperiode. «Fortsett og vær ikke redd for vanskeligheter. Husk at dere har blitt spart av den islamske nasjonen til denne tidsperioden.»

IS i Syria hevder de er Osama bin Ladens rettmessige arvtakere, ikke dagens Al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri.

Svarte flagg

For Arfan Bhatti virker, som mange andre, overbevist om at fremgangen til de radikale islamistene i Syria og Irak er en del av en større kamp. Han viser til en hadith, et utsagn fra Profeten Mohammad.

«Svarte flagg vil komme fra Khorasaan (Afghanistan) og ingenting vil holde dem tilbake før de plantes i Eeliyah (Jerusalem)», skal profeten Mohammad ha sagt. Denne hadithen er ikke anerkjent av alle religiøse lærde, men dette bruker ikke Bhatti tid på å diskutere. Han virker overbevist om at de kampene vi nå ser i den muslimske verden er en del av en større profeti om hvordan muslimene skal vinne tilbake kalifatet.

Drømmen om å gjenopprette kalifatet har røtter tilbake til det osmanske rikets sammenbrudd etter 1. verdenskrig. Dette sammenbruddet var paradoksalt nok foranledningen til tidlig islamistisk ideologi. Personer som Det muslimske brorskapet i Egypt sin grunnlegger Hassan Al-Banna hadde nettopp som en av målsettingene å gjennopprette et islamsk kalifat.

Samtidig har radikale islamister en forestilling om at man ved å følge eksempelet fra de tidlige kalifene, vil man kunne komme tilbake til et perfekt islamsk samfunn og praktisere islam som de ble gjort under de «rettledede kalifene», altså de første muslimske lederne etter Profeten Mohammad. Det er selvsagt mulig å sammenlikne slike forestillinger med kristne oppfatninger om «urkristendommen» og «urkirken», som vi særlig finner i karismatiske miljøer. Forskjellen er at islamister som Arfan Bhatti vil gjenopprette ur-idealene med våpen i hånd.

Vil ikke tilbake

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bhatti har selv sagt at han ikke vil tilbake til Norge. Det opplyser hans advokat, John Christian Elden. Tidligere har han også uttalt at han ikke ønsker å bo i landet.

«Det går ikke an å leve i Vesten lenger. Her må jeg leve i frykt for å bli arrestert, og dessuten vil jeg ikke at barna mine skal bli så veldig påvirket av norsk kultur», sa Bhatti til Dagbladet i 2009.

Likevel har Bhatti også tidligere kommet tilbake fra flere utenlandsopphold i Pakistan. I Norge har han fortsatt venner, nettverk og familie. Og hver gang han har kommet tilbake har det betydd en oppsving for det islamistiske miljøets aktiviteter. For mange unge radikale islamister er han et helt og et forbilde.

Den statusen har ikke blitt svekket i løpet av hans tid i fangenskap. Uansett om han kommer tilbake til Norge eller ikke er det mange som ser opp til ham og leser det han skriver på sosiale medier. Så faren er fortsatt til stede for at Bhatti vil inspirere norsk ungdom til å reise for hellig krig.

Les også
Advarte mot radikal islam
Les også
FN: – IS bruker barn som selvmordsbombere
Les også
Den arabiske liga vil kjempe mot ISDen arabiske liga
Les også
Biskoper ber om stans i retur av kristne fra Irak
Les også
Vil ha organisasjon for «Forente religioner»Peres og pave Frans