Kvinner: To filmer fra den kristne tv-stasjonen SAT-7 har mottatt flere priser for film om kvinners rettigheter. Foto: SAT-7

Filmpris til kristenfilm om kvinnekamp

Filmene er laget av SAT-7 som har som formål å «gi evangeliet til mennesker i Midtøsten og Nord-Afrika.» Tv-selskapet samarbeider nært med norske Norea Mediemisjon.

– Dette viser at filmene våre kan berike seere med gode historier, sier leder for kanalens arabiske arbeid, Rita Elmounayer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Til undertrykte

Idémessig tar de to filmene utgangspunkt i SAT-7 sin visjon om å være en stemme for de stemmeløse i området, forteller Farid Samir som leder den egyptiske avdelingen av tv-stasjonen.

– Vi ønsket å gi et klart budskap til kvinner som er undertrykt. Vi ønsker at de skal være klar over sine rettigheter og forsvare dem, sier Samir som har produsert begge de to filmene, ifølge Norea.no.

– Ikke gi opp

Filmen «A Dress» fikk pris for beste film og beste skuespiller. Det skjedde under «Youssef Chahine» som er en egyptisk filmfestival. Filmen følger en ung kvinne som lengter etter friheten til å velge sine egne klær. Budskapet i filmen er at utfordringen ikke er hvilken kleskode en følger, men hvordan en tenker.

– Jeg vil formidle til alle kvinner at de aldri må gi opp, men fortsette å forsvare sine grunnleggende rettigheter som borgere og mennesker, sier Albert Makram som er filmregissør og manusforfatter.

Frihet

Under kortfilmfestivalen «Nouakchott» i Mauritania fikk dessuten filmen «Braids» pris for beste hovedrolle. Salma Hassan spiller jenten Wedyan som lengter etter frihet fra undertrykkelse. I hennes liv kommer undertrykkelsen til syne ved at hun tvinges til å flette håret. I filmen følger vi Wedyan i hennes kamp mellom å omfavne sin identitet som kvinne eller om hun skal godta identiteten som samfunnet allerede har gitt henne, skriver Norea.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I følge Farid Samir burde det være en lovfestet rett at arabiske kvinner skal få uttrykke sine meninger og følelser. Kampen for disse rettighetene ligger bak produksjonen av filmene, forklarer hun.

Gir anerkjennelse

Rita Elmounayer er leder for SAT-7s arabiske kanaler. Hun er stolt over filmprisene, som ikke er de første organisasjonens egyptiske gren mottar.

– Jeg er sikker på at det ikke blir de siste prisene heller, sier Elmounayer som ikke legger skjul på hva dette betyr:

– Denne anerkjennelsen er med på å gi oss et godt rykte som profesjonelle filmskapere. Filmene kan berike våre seere med gode, personlige historier som kvinner kan og vil lære mye av, avslutter hun.

Les også
Trosstyrkende og kontroversielt om himmelenHeaven is for real
Les også
Fant Gud i krigsfilm
Les også
Besk videohumor utfordrer bistandsklisjeer
Les også
Knudsen-film blant folkets favoritter
Les også
Stor vekst for kristen filmside