Hatet lyser i Jens Stoltenbergs øyne, hevder Cubas tidligere president Fidel Castro, som anklager NATOs nye generalsekretær for å ville undergrave Russland. Foto: Reuters / NTB scanpix

Fidel Castro voldsomt ut mot Stoltenberg

Cubas tidligere leder Fidel Castro går voldsomt ut mot Jens Stoltenberg og anklager NATOs nye generalsekretær for å planlegge en utryddelseskrig mot Russland.

– I går hørte jeg på NATOs nye generalsekretær. For et hat i ansiktet hans, skriver Fidel Castro i en kommentar som står på trykk i flere cubanske aviser, blant dem det cubanske kommunistpartiets talerør Granma.

– For en utrolig innsats for å fremme en utryddelseskrig mot den russiske føderasjon, skriver 88-åringen, som ledet Cuba med hard hånd i nesten 50 år før han overlot presidentposten til lillebroren Raul Castro i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen motsetning

I en kommentar til Castros sterke anklager framholder NATO-sjefens talsperson Trude Måseide at Stoltenberg flere ganger har understreket at han ønsker et konstruktivt forhold til Russland.

– Det er ingen motsetning mellom et sterkt NATO og et konstruktivt forhold til Russland. Tvert imot, et troverdig forsvar og en sterk allianse er grunnlaget for et konstruktivt forhold, skriver Måseide i en epost til NTB.

– Dette sa han også ved tiltredelsen 1. oktober, og det er også hans erfaring som norsk statsminister, føyer hun til.

Kritiserte Russland

Jens Stoltenberg anklaget i forrige uke Russland for å bryte folkeretten med sin støtte til separatister i nabolandet Ukraina.

– Russland fortsetter å handle i strid med folkeretten, sa Stoltenberg og etterlyste kursendring fra Moskva under sin første pressekonferanse som generalsekretær i NATO.

– NATO ønsker ikke konfrontasjon med Russland. Men vi kan ikke og vil ikke inngå kompromisser når det gjelder prinsippene som vår allianse og sikkerheten i Europa og Nord-Amerika hviler på, fortsatte han.

Fanatikere

Men uttalelsene må åpenbart ha falt Fidel Castro tungt for brystet. Han mener NATO kan sammenlignes med fanatikerne i Den islamske staten (IS) og er selv ikke i tvil om hvem som er mest ytterliggående.

– Hvilken religion er det egentlig de sverger til, undrer den tidligere cubanske lederen, som ellers vier mesteparten av aviskommentaren til høytflygende betraktninger om utviklingslære og svarte hull i universet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mye vi ikke kjenner til, og vi vet også lite om vår egen uvitenhet, skriver Castro.

Les også
Støre ledet fredsforhandlinger, mens NATO bombet Libya
Les også
De baltiske land neste?
Les også
Stoltenberg starter NATO-jobben
Les også
Vesten og Russland
Les også
Stoltenberg fikk nei til norske livvakter