Røyk stiger over Gaza by etter et israelsk luftangrep fredag. Foto: Ahmed Zakot / Reuters / NTB scanpix

Nye angrep mellom Israel og palestinerne

Det meldes om nye rakett- og luftangrep mellom palestinerne og Israel lørdag morgen. USA tror partene vil inngå en ny våpenhvile snart.

Natt til lørdag og lørdag morgen gikk Israels forsvar til angrep mot rundt 30 mål på Gazastripen, sier en talsperson for forsvaret til nyhetsbyrået DPA.

Ifølge palestinske øyenvitner ble to moskeer og tre hus ødelagt i luftangrepene. Ingen ble skadd i rakettangrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig ble det skutt flere raketter inn i Israel fra Gazastripen. Ingen ble skadd i rakettangrepene.

Les også: Forberedt på ny Israel-uro - massemønstring i Oslo søndag

Våpenhvilen over

De palestinske fraksjonene, inkludert Hamas, nektet fredag morgen å utvide våpenhvilen, som da hadde vart i 72 timer. Hamas sier Israel ikke har villet lytte til deres krav i forhandlingene.

En gruppe forhandlere fra USA, inkludert midtøstenutsending Frank Löwenstein, er på plass i Kairo for å bidra til forhandlingene som ledes av Egypt.

– Israel virket innstilt på å utvide våpenhvilen, men Hamas nektet, og begynte å skyte raketter mot Israel. De legger fram maksimerte krav, sa Marie Harf, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet fredag kveld.

– Vi håper partene vil bli enige om å utvide våpenhvilen i løpet av de kommende timene, sa hun videre.

Israel sier de nekter å gå videre med forhandlingene så lenge palestinere skyter raketter inn i landet.

Vold på Vestbredden

Etter våpenhvilens utløp er det sendt minst 20 raketter inn i Israel. Israel har angrepet flere titalls mål på Gazastripen. Fem mennesker har mistet livet og 30 er skadd, melder DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En 22 år gammel mann ble skutt og drept av israelske styrker under en demonstrasjon på den okkuperte Vestbredden fredag. Om lag 2.000 personer hadde gått ut i gatene for å protestere, mange bærende på grønne Hamas-flagg. Den israelske hæren hevder at 300 demonstranter gikk til angrep på dem.

En annen palestiner, en 19 år gammel mann, ble også drept i sammenstøt med hæren fredag. Det ble for øvrig holdt demonstrasjoner i Nablus og Bethlehem samme dag, uten at noen kom til skade.

Les også
Skjøt fem raketter fra Gazastripen mot Israel
Les også
Liten oppslutning om boikott av Israel
Les også
– Græsvik gjør det vanskelig for seg selv