Lederen i Stortingets finanskomite, Hans Olav Syversen (KrF). Foto: Tor Weibye

Omkamp om skatteklasse 2 irriterer KrF

Regjeringens forslag om å fjerne skatteklasse 2 irriterer samarbeidspartner Kristelig Folkeparti.

– Jeg hadde håpet å slippe den omkampen. Jeg trodde vi var ferdig med den saken i fjor, sier lederen i Stortingets finanskomite, Hans Olav Syversen (KrF) til Dagen.

Skatteklasse 2 er spesielt innrettet mot familier med én inntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syversen, som også er nestleder i KrFs stortingsgruppe, sier at regjeringens forslag om å gå under én prosent av bruttonasjonalprodukt til bistand kan fungere,fordi kronebeløpet går opp.

– Regjeringspartiene kjenner til hvor lista ligger for KrF. Bare se på det som skjer med ebola-epidemien og hvordan det vil være en enorm økonomisk utfordring for mange land i Vestafrika. Det betyr at vi må se at vi har et ansvar utover vår egen andedam.

– Men at de vil bruke mer penger på helse- og utdanning ser jeg veldig positivt på, sier Syversen.

Samleside: Les flere nyheter omstatsbudsjettet

4 milliarder kuttes

– Hva sier du om kutt på fire milliarder i formuesskatten?

– Det betyr at regjeringen gjør noe av det den har varslet tidligere. For oss der det viktig at dette balanseres mot andre satsinger i budsjettet. Vi er spent på innretningen av dette, hvor de tar kuttene.

– Spørsmålet er om de gjør kuttet ved å heve bunnfradraget, noe som vil komme alle til gode, eller om dette bare er noe for de rikeste, svarer KrF-talsmannnen og legger til at de er opptatt av at budsjettet får en så god sosial profil som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans Olav Syversen mener at forslaget om å bruke tre prosent av avkastningen av oljefondet i neste års budsjett er forsvarlig, sett i lys av den økonomiske situasjonen.

– Det er snakk om desimaler her, og det er en liten avmattning i oljeindustrien, så jeg tror dette er forsvarlig.

Syversen legger til at KrF er positivt til forslagene om å utrede både bruken av oljepenger og praktiseringen av handlingsregelen og utredning av muligheten for å sette opp mer langsiktige budsjetter.

Samleside: Les flere nyheter omstatsbudsjettet

Her kan dulese forslaget til statsbudsjett for 2015 i sin helhet (pdf)