– Et kristent trossamfunn

– Selv med betydelig avstand til læren i Den norske kirke, regnes kvekersamfunnet som et kristent trossamfunn, sier Torleiv Austad.

I følge professoren ved Menighetsfakultetet i Oslo, ser kvekere på Jesus som et bindeledd mellom Gud og mennesket og en som gir innsikt i Guds vilje.

– Kvekerne konsentrerer seg ikke først og fremst om frelsesverket med Jesu død for våre synder og hans oppstandelse til rettferdiggjørelse, en tolkning av det guddommelige som er annerledes enn Den norske kirkes, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig peker Austad på at det finnes tydelige likheter mellom trosretningene.

– Kvekere og de tradisjonelle kirkesamfunn møtes gjerne gjennom felles forståelse av nestekjærlighet, arbeid for fred og menneskerettigheter. Av den grunn kan man ikke plassere kvekersamfunnet utenfor eller på kanten av kristenheten, begrunner professoren.

Austad mener man bør vise respekt for kvekerne, samtidig som man erkjenner læremessig avstand.

– Vi bør ikke stemple en som bekjenner seg til den kristne Gud, som ikke kristen.

MF-professoren har inntrykk av at kvekere i noen grad tilpasser seg lokal kultur og tradisjon, og inkluderer dette i sin søken etter det guddommelige.

– I Norge vil kvekere være preget av kristen tradisjon og norsk kirkekultur, men om noen kaller seg for muhammedansk eller buddhistisk kveker, må ikke det oppfattes som å bryte radikalt med kvekertradisjonen.

– Jeg tror det handler om tilpasning av kvekertroen i en buddhistisk eller muslimsk kultur, sier Austad.

Les også
200 år med kvekere i NorgeKvekerne