Tapping av lokal eplesider. Illustrasjonsfoto: Timothy Vollmer / CC/ Flickr

Klart for gårdssalg av alkohol

Det er ingen ting i veien for at lokale, norske nisjeprodusenter av alkoholholdig drikke kan selge produktene direkte fra gårdsbruket, konkluderer en utredning.

I følge landbruks- og matdepartementet kan antagelig produkter som eplesider selges direkte fra produsent uten å komme i konflikt med EØS-avtalen.

– Dette er gledelig og vil i så fall være positivt for en rekke produsenter, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er professorene Finn Arnesen og Fredrik Sejersted ved Senter for Europarett som på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har utredet spørsmål knyttet til åpning av salg av alkoholholdig drikk direkte fra nisjeprodusenter.

Utredningen foretar en EØS-rettslig vurdering av om salg fra nisjeprodusenter(«gårdssalg») kan tillates for drikkevarer med mer enn 4,7 prosent alkohol, uten å svekke dagens Vinmonopolordning.

Professorene konkluderer samtidig med at det er store utfordringer i forhold til EØS-avtalen dersom man tillater salg av produkter som er innenfor EØS-avtalen. Det gjelder varer som vin basert på druer, øl og brennevin.

– Vi kommer nå til å lese rapporten nøye og bruke noe tid før Regjeringen eventuelt kommer med forslag til endringer, kommenterer Sylvi Listhaug, som vil vurdere eventuelle endringer i alkoholloven sammen med sin kollega i helse- og omsorgsdepartementet.

Les også
Venstre sikrer stengt pol på julaftenAlkohol og åpningstider
Les også
Vil bygge rusfri hyttelandsbyJan Hanvold
Les også
Vemmes over kirke-øl
Les også
Kirke serverer ølKulturdagene i Nes Kirke