FORSONING: For første gang besøkte en pave en pinsemenighet. Det ble bedt om tigivelse fra begge sider. Her er pave Frans på en annen visitas.

Paven på jomfrutur hos pinsevennene

Både paven og pinsevennene kom med unnskyldninger og forsonende ord da pave Frans besøkte en pinsemenighet i Italia.

Kanskje ikke så oppsiktsvekkende, mener mange, men pave Frans er den første paven som besøker en menighet av pinsevennkarakter. 350 mennesker hadde funnet veien til Evangelical Church of Reconciliation i den italienske byen Caserta mandag. Dette melder Christian Post.

Takker

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pavens besøk ble lovprist av evangelikale ledere, som takket ham for at han ba om tilgivelse for at den katolske kirkes tidligere forfulgte evangelikale og protestantiske retninger. Generalsekretæren i World Evangelical Alliance, Geoff Tunnicliffe, ba på sin side om tilgivelse for diskriminering av katolikker.

– Det er bibelsk og det reflekterer Jesu budskap. Jeg håper at pavens handlinger vil sende et sterkt budskap jorden rundt, særlig i de land hvor det er store spenninger mellom katolikker og evangelikale, sa Tunnicliffe til Vatican Radio.

– Men jeg må legge til at det opp gjennom historien har vært situasjoner hvor protestanter, inkludert evangelikale, har diskriminert katolsk kristne. Dette ber jeg om tilgivelse for. Vi kan være teologisk uenig, men det må aldri føre til diskriminering og forfølgelse av hverandre. Vi må erkjenne våre feil og feilgrep og be om tilgivelse. Der går paven foran som et godt eksempel.

Venner

Paven holdt en tale for de fremmøtte pinsevennene. Han hadde også et privat møte med forkynner Giovanni Traettion. De to har vært venner lenge.

– Blant de som forfulgte og diskreditterte pinsevenner, som om de var gale og bare ville ødelegge, var det også katolikker, sa paven med henvisning til tiden da Italia lå under fascistisk styre. Da var pinsebevegelsen forbudt.

– Jeg er katolikkenes pastor og jeg ber om tilgivelse for de katolske brødre og søstre som ikke visste bedre og ble fristet av djevelen.

Pave Frans regnet med at mange ville bli overrasket over at han besøkte pinsevennen. Det mener han det ikke er noen grunn til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg besøker mine brødre og søstre, sa han.

Dialog

Tunnicliffe, som siden 2005 har vært generalsekretær for organisasjonen som representerer nær 650 millioner kristne verden over, poengterte at det er viktig for den økumeniske dialogen at katolikker og evangelikale har offisiell kontakt.

– Jesus gir selv, i Johannes kapittel 17, et klart bud om å være ett. For mennesker utenfor kristne sammenhenger er det viktig å se at selv om det er forskjell på kristne kirkesamfunn, har vi mye av kjernen felles.

Tunnicliffe fikk også litt alenetid med paven. Han sier relasjonen til Vatikanet vil bli sterkere fremover.

Les også
Livets Ords største kriseEuropakonferansen
Les også
– Ingen bro til katolisismenKonferanse
Les også
Meriam fikk møte med pave Frans da hun kom til Italia
Les også
Vatikanet tilbakeholder barnemisbruk-dokumenter