USAs president Barack Obama avbildet mens han gir en uttalelse i Det hvite hus den 1. august. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix

Obama: – Gazastripen kan ikke forbli avskåret

USAs president Barack Obama sier han har stor sympati for innbyggerne på Gazastripen og at enhver langsiktig løsning må anerkjenne at de ikke kan forbli avskåret fra verden.

– Jeg har ingen sympati forHamas, men jeg har stor sympati for vanlige folk som kjemper på Gazastripen, saBarack Obama onsdag.

Han understreket samtidig at USA støtter Egypts forsøk på å megle fram en våpenhvile mellomIsrael og Hamas, samt Israels rett til å forsvare seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Forberedt på ny Israel-uro -massemønstring i Oslo søndag

På kort sikt må en avtale sikre at Hamas' skyting av raketter inn i Israel ikke kan fortsette, at tunnelene inn i Israel er tilintetgjort og at Gazastripen kan gjenoppbygges. På lang sikt må det være en anerkjennelse av at Gazastripen ikke kan fortsette å være permanent avskåret fra verden og ute av stand til å tilby arbeid, økonomisk vekst og muligheter for folket som bor der, sa presidenten.

– Vi må se et skifte i mulighetene for folket på Gazastripen.

I et intervju medBBC publisert onsdag fikk USAs utenriksminister John Kerry spørsmål om han støtter palestinernes krav om en opphevelse av Israels blokade av Gazastripen.

– Det vi vil gjøre, er å støtte palestinerne i deres ønske om å forbedre livene sine, få mat inn, åpne overgangene, gjenoppbygge og å ha større frihet, svarte Kerry.