Færre sier ja til organdonasjon

Behovet for organtransplantasjoner øker, men antall donorer synker. Stiftelsen Organdonasjon er bekymret og mener det skyldes for dårlig informasjon.

I rekordåret 2011 steg antall norske donorer fra 102 til 127, samtidig som andelen pårørende som sa nei til organdonasjon, var lavere enn noensinne. Nå er tallene på vei ned igjen. En av grunnene er at flere pårørende sier nei til donasjon, skriver Stavanger Aftenblad.

– Aktuelle organdonasjoner oppstår som regel i akutte og kritiske situasjoner, hvor det ofte kan bli for mye for pårørende å ta stilling til donasjonsspørsmålet. Avdødes pårørende sier gjerne nei til organdonasjon fordi de er usikre på hva avdødes standpunkt var. I tillegg vet de kanskje for lite om temaet, sier Hege Lundin Kuhle, daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved utgangen av 2013 sto 365 norske pasienter på venteliste for å få nye organer. Det ble utført 469 organtransplantasjoner i Norge i fjor, ni flere enn året før. Behovet for nye organer øker stadig.

– Det henger sammen med at det er utviklet nye behandlingsmetoder som gjør det mulig å transplantere mer, samtidig som at flere utvikler diabetes og hjertesykdommer, sier Lundin Kuhle.

Norske organdonorer er de eneste i Skandinavia som ikke står oppført i registre. Derfor må du selv informere pårørende om at du ønsker å være organdonor, slik at dette kan formidles videre til helsepersonellet.