RAMMES AV KUTT: Mange menigheter og organisasjoner mottar støtte til ulike typer kurs og opplæring via Kristelig Studieforbund. Men pengepotten som skal fordeles kan bli redusert dersom regjeringen får gjennomslag for sitt kuttforslag til voksenopplæring i frivillig sektor.

Dramatisk kuttforslag for Kristelig Studieforbund

Kristelig Studieforbund (K-stud) kan bli hardt rammet dersom regjeringen sitt kuttforslag til voksenopplæring i frivillig sektor fjernes med 40 millioner kroner. Kuttet vil utgjøre det samme som gjennomføringen av 1.400 kurs i Den norske kirke.

Justert for prisstigning vil K-stud alene kunne miste nær 2,8 millioner i bevilgningen for 2015, og i Kristelig Studieforbund er man fortvilet over at regjeringen i neste års statsbudsjett vil redusere støtten til en viktig del av den frivillige sektoren. Styreleder Audrey Pedersen i K-stud betegner kuttforslaget som svært dramatisk.

– Rammer mangfoldet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kuttet vil ramme den mangfoldige opplæringen som våre medlemsorganisasjoner driver over hele landet. En opplæring som disse frivillige organisasjonene er avhengig av for å kunne utvikle og videreføre virksomheten sin, og som over 36 000 kursdeltakere etterspør, sier Pedersen.

K-stud er tydelige på at kuttet først og fremst vil ødelegge for de små kursarrangørene i mindre kommuner. Tilskuddene er allerede små, og med et kutt på 20 prosent, vil ikke lenger støtten kunne bidra tilstrekkelig til at det er mulig å gjennomføre mange av kursene. Det vil også gjøre det vanskelig å opprettholde den pedagogiske kvaliteten.

Kristent Arbeid blant blinde og svaksynte (KABB) er en av organisasjonene som vil merke det foreslåtte kuttet. Organisasjonen risikerer å miste hele driftsgrunnlaget for sine kurs. En opplæring som har vist seg å være viktig for mestringsfølelsen for synshemmede i alle aldre. Generalsekretær Ingvar Nevland sier i en kommentar til Dagen at bortfallet for KABB sin del ligger på mellom 20.-25.000 kroner årlig. I seg selv ingen stor sum, men som likevel får konsekvenser for enkeltpersoner.

– Det er ikke en sum som isolert sett betyr så mye for KABB sin økonomi, men når det kommer på toppen av andre tilskudd som forsvinner, er det klart at dette er veldig uheldig. Et kutt i kursstøtten vil jo føre til at kostnadene i større grad veltes over på deltakerne, mener Nevland.

KRIK (Kristent idrettskontakt) er en annen aktør som vil merke kuttet godt. Med sine 400 kurs vil organisasjonen miste rundt 100.000 kroner i tilskudd til lederkurs, kurs i friluftsliv og trosopplæring for ungdom.

Sju av medlemsorganisasjoner i K-stud kan også miste grunnlaget for å videreføre språkkurs for over 400 innvandrere.

Uten begrunnelse

For å illustrere hvor alvorlig et redusert tilskudd vil være, peker Hege Irene Fossum i K-stud på at midlene det er snakk om å fjerne, vil utgjøre vel 1.400 kurs i Den norsk kirke – eller alle kursene i Pinsebevegelsens menigheter og Evangeliesentre. Fossum reagerer også på at kuttforslagene fra regjeringen blir lagt fram helt uten begrunnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den daglige lederen viser også til forskningsrapport fra Oxford Research, bestilt av Kunnskapsdepartementet, hvor 35 prosent av kursvirksomheten i de frivillige organisasjonene vil forsvinne uten voksenopplæringstilskuddet. De mest dramatiske konsekvensene vil man se hos lokale kursarrangører ute i distriktene. Halvparten er klare på at det uten tilskudd heller ikke blir kurs. Rapporten viser også at kursene har høyt faglig nivå, læringsutbyttet er stort og de aller fleste vil anbefale kurset de har deltatt på til andre.

– Med slike resultater, og en pågående evaluering av tilskuddsordningene er det uforståelig at regjeringen velger å kutte i tilskuddet, sier Fossum.

K-stud setter nå alle krefter inn på å få Venstre og KrF med seg på laget for å hindre at regjeringen får gjennomført de foreslåtte kuttene til voksenopplæringen i frivillig sektor.

Kristelig Studieforbund

Kristelig studieforbund (K-stud) er et pedagogisk samarbeidsorgan som arbeider for å fremme og styrke studiearbeidet i menigheter, organisasjoner og institusjoner.

Virksomheten drives ved hjelp av bevilgninger fra Kunnskapsdepartementet, og gjennomføres i henhold til lov om voksenopplæring.

K-stud ble fra 1. januar 2012 en fusjon av Frikirkelig studieforbund og Norsk Kristelig Studieråd.

K-stud ble fra 1. januar 2012 en fusjon av Frikirkelig studieforbund og Norsk Kristelig Studieråd.

Les også
Redaktøropprop mot pressekutt
Les også
KrF vil kjempe for borteboerstipendet
Les også
– Mer KRLE redder fagmiljøenePEL-faget
Les også
Høyre varsler krevende budsjettforhandlinger
Les også
48.000 deltagere i kristent studiearbeid