MISLYKKES: – Foreldre må lære barna at det er ok å mislykkes, sa partileder Knut Arild Hareide innleder under KrFs landsstyremøte. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

– Vi kan heller ha søndagsåpne kirker og familier

KrF-leder Knut Arild Hareide minnet regjeringen om at ingen vil ha søndagsåpne butikker.

I sin tale til landsstyret fredag formiddag langet han ut mot regjeringens ønske om søndagsåpne butikker. I regjeringserklæringen heter det at «Regjeringen vil tillate butikker å holde åpent på søndager».

– Nei, nei, nei

– Hele bransjen sier nei. De ansatte sier nei. Familiene til de ansatte sier nei. LO og NHO sier nei. Det norske folk sier nei. Vi kommer til å få dyrere varer uten at omsetningen øker. Det kommer til å gå ut over distriktene og de små butikkene, sa Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han pekte på at regjeringspartiene Høyre og Frp står alene om ønsket om å fjerne bestemmelsene som hindrer søndagsåpne butikker.

– Det er bare en etat som har bestemt seg for å gå på barrikadene for saken, og det er den norske regjeringen, sier Hareide.

Argumentet om at det vil være frivillig å holde butikkene åpne på søndagen, mente han vil bli undergravet av konkurransen mellom butikkene.

Les også: Hareide sier Norge må bidra militært i Syria

Venstres ansvarsfraskrivelse

Venstres forslag om kommunal handlefrihet i spørsmålet avviste han som «ansvarsfraskrivelse». I stedet bad han regjeringen om å utrede konsekvensene av søndagsåpne butikker.

– Det finnes ingen helhetlig, grundig evaluering av konsekvensene. Det minste jeg forventer er at dere går gjør en grundig utredning sammen med partene i arbeidslivet. Jeg vil også utfordre regjeringen på hele verdiperspektivet. Samfunnet opplever større press, tempo og slitasje av en art som gjør at vi har fått nye diagnoser. Trenger vi ikke en dag som er litt annerledes?

Han oppfordret i stedet for til at å søndagsåpne kirker og familier og til å lytte til nyutnevnt biskop Per Arne Dahls påminning om å ha søndagen som en åpen dag som ikke er lik alle andre dager.

– KrF går til full kamp for å sikre søndagen og sikre at folket får viljen sin, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenfor arbeidslivet

Arbeidslivet var hovedtema i Hareides tale fredag. Han trakk frem tall fra FAFO-rapporten «Innmeldt, utmeldt eller påmeldt?» om såkalt «utenforskap i Norge».

Der går det frem at 400 000 personer er utmeldt av arbeidslivet, samt 200 000 som mottar støtte med sikte på å vende tilbake til arbeidslivet.

– Det er grunn til å bekymre seg. Begge gruppene har økt og økt. Uten tiltak vil begge gruppene øke mer og mer, sa Hareide og stilte spørsmål med hva man som samfunn kan gjøre for å hjelpe dem tilbake til arbeidslivet.

– Ok å mislykkes

Partilederen pekte på at et av svarene ligger i klasserommet, men kom først med et hjertesukk til foreldrene.

– Foreldre må lære barna at det er ok å mislykkes. Nederlag er en del av livet, både i privatlivet og i arbeidslivet. Vi kan ikke reise på MacDonalds eller Tusenfryd hver gang livet går oss imot. Å reise oss etter å ha gått på en smell gjør det lettere å reise seg når man er voksen.

Takket Lene Marlin

Uken som ligger bak kalte han «særdeles sterk» fordi artisten Lene Marlin har skrevet og fortalt om egen angst, depresjon og selvmordsforsøk.

– Hun har gitt et kraftig og viktig bidrag. Hun har vist unge mennesker at selv de største stjernene kan slite.

To lærer

Så rettet han blikket mot klasserommet og gjentok KrFs forslag om å lovfeste rett til to lærere i klasserommet i grunnskolens fire første år, en reform som vil koste en milliard kroner årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han viste til at andelen spesialundervisning er langt høyere i ungdomsskolen enn i barneskolen. Flere lærere i klasserommet vil redusere behovet for spesialundervisning, mener han.

– Det er ikke unaturlig at en første- og andreklassing sliter litt med å knekke lesekoden. Men det er på første, andre og tredje trinn dette løses, ikke på ungdomsskolen.

Advarte mot bistandskutt

Hareide løftet også frem statsbudsjettet og varslet regjeringen om at KrF ikke har en krone å avgi til verdens fattige eller fattige i Norge.

Regjeringen Solberg har slått fast at de vil holde et «høyt nivå» på bistanden, men at de vil legge om utviklingspolitikken. Frp har varslet kraftige kutt i bistanden.

– Vi gikk til valg der menneskeverd stod i sentrum og det kommer den blå-blå regjeringen til å kjenne når vi setter oss ned for å forhandle. Vi har altså ikke en krone som vi kan ta fra verdens fattige og de fattige her hjemme, sa Hareide til kraftig applaus fra landsstyret.

Les også
To av tre sier nei til søndagsåpne butikker
Les også
Hareide sier Norge må bidra militært i Syria
Les også
KrF-enighet for fall?
Les også
Venter ekteskapskamp på landsmøtet i KrFUKrFU-debatt