NEDGANG: Flere av delegatene på generalforsamlingen pekte på at det var nedgang i gaveinntektene i den siste treårsperioden. Bildet er tatt under en votering.

Advarer NMS mot å tære på reservene

Misjonsselskapet har de siste seks årene solgt eiendommer for nær 34 millioner kroner for å dekke underskudd. Økonomiprofessor mener at NMS ikke er i havn ennå.

– Det er ikke tvil om at å få nye støttespillere er vår største utfordring i tiden fremover, sier generalsekretær Jeffrey Huseby til Dagen.

Bekymring

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når vi sammenligner gaveinntektene og testamentariske gaver i de to siste treårsperiodene, så har de totalt gått ned med henholdsvis 2,1 millioner og 1,6 millioner kroner i årene 2011-2013.

– Dette vekker stor bekymring, fordi gavene går ned og inflasjonen noe opp, og da blir differansen stadig større, sier Huseby.

Suksess for gjenbruk

Men han gleder seg over utviklingen når det gjelder inntekter fra gjenbruksbutikkene.

Her har overskuddet økt fra 28,2 millioner i perioden 2008-2010 – og til hele 45,1 millioner kroner i den siste treårsperioden.

– Det er flott at gjenbruksbutikkene bidrar så positivt til økonomien. I tillegg til det er gjenbruk et bra miljøtiltak. Gjenbruksbutikkene engasjerer i tillegg omlag 1.700 frivillige medarbeidere, sier Jeffrey Huseby.

NMS har for tiden nærmere 50 gjenbruksbutikker, og flere er under planlegging.

Stort eiendomssalg

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det gjelder økonomisk resultat inklusiv eiendomssalg, er det en kraftig forbedring fra minus 23,7 millioner i perioden 2008-2010 – til et overskudd på 9,5 millioner kroner i årene 2011-2013. Det ble i disse periodene «spyttet inn» nærmere 34 millioner kroner fra salg av eiendommer.

– NMS slet med store underskudd over flere år fram til 2010. I perioden etterpå har landsstyret tatt grep for å få budsjettet i balanse, og satt tæring etter næring. I begge disse periodene ble det solgt noen eiendommer, som ble brukt til å forbedre likviditeten. Det var helt påkrevd for at NMS skulle få et nødvendig økonomisk handlingsrom, sier Jeffey Huseby.

Tærer på reservene

Økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har fått oversendt noen nøkkeltall når det gjelder økonomien i NMS i de to siste treårsperiodene. Han mener at organisasjonen jobber bevisst med kostnadskontroll og inntektsmuligheter.

– Imidlertid er det primært salg av eiendom som har gjort at de nå går med overskudd. Det vil egentlig si at de tærer på reservene ved å realisere eiendomsverdier, og tar bort en potensiell inntektskilde, sier Grytten til Dagen.

Han viser til at på lang sikt er ikke dette en løsning, og derfor er ikke NMS kommet i havn med sin økonomi ennå.

– Det underliggende resultatet, om man tar bort eiendomssalg, er ikke godt nok, mener Grytten.

Råd til NMS

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvilke råd vil du gi til NMS med tanke på deres økonomiske situasjon?

– De må jobbe med gaveinntekter, som justert for inflasjon har falt om lag sju prosent mellom de to treårsperiodene.

Jeg tror dessuten at gjenbruk må utvikles videre, da det er usikkert hvor stort dette markedet er i nåværende segment. Kanskje må NMS gjøre i større grad som Fretex, og tenke i nye baner med disse foretakene, svarer Ola H. Grytten.

NMS-økonomi

Her er noen nøkkeltall om NMS-økonomi i de to siste treårsperiodene:

2008-2010: 2011-2013: Differanse:

Gaveinntekter 275,6 mill. 273,5 mill. - 2,1 mill.

Testamentariske gaver 61,2 mill. 59,6 mill. - 1,6 mill.

Overskudd NMS-Gjenbruk 28,2 mill. 45,1 mill. + 16,9 m i ll.

Økonomisk resultat inkl. eiendomssalg - 23,7 mill. + 9,5 mill. + 33,2 mill.

Overskudd NMS-Gjenbruk 28,2 mill. 45,1 mill.+ 16,9 mill.

Les også
Avgjørende år for Misjonsselskapet
Les også
Ny landsstyreleder i NMSNMS
Les også
NMS drøfter forholdet til Den norske kirkeNMS
Les også
Glødende engasjement, vanskelig rekruttering
Les også
NMS samler troppene i OsloNMS
Les også
Må kvitte seg med minst to leirstederNMS-leirsteder