POLITISK LEDER: Georgescu Silviu Niki er den øverste politiske lederen for en håndfull byer i den fattige Spantov-regionen. f.v. Borgermester Georgescu Niki, pastor Daniel Banu og teamleder Kåre Stensrud fra Oppdal Kristne Senter.

Tror strøm av tiggere til Skandinavia kan stanses

Tiggerstrømmen fra Romania kan stanses, mener rumensk borgermester som vil drøfte sine løsningsforslag med norske politikere når han kommer til Norge denne uken.

– Hjelp oss med å skape jobber her nede, det kan dempe tiggerbølgen i Skandinavia, sier borgermester i Spantov-regionen i det sørlige Romania, Georgescu Silviu Niki. Når han kommer til Norge i neste uke vil han gjerne drøfte utfordringene med norske politikere.

– Dette er interessant, og i tråd med regjeringens holdning. Jeg kan godt tenke meg å møte ham, sier statssekretær Vidar Brein- Karlsen i justisdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Georgescu Silviu Niki er den øverste politiske lederen for en håndfull byer i den fattige Spantov-regionen, sør for hovedstaden Bucuresti, mot grensen til Bulgaria og en sentral politiker i sitt fylke.

Arbeidsledighet

Han hevder at arbeidsledigheten her er på skyhøye 25 prosent, og behovet for sosial utjevning er stor. Enkelte familier bor i meget provisoriske hjem uten strøm eller innlagt vann, der de i beste fall lever på symbolske trygdesatser, og i verste fall fra hånd til munn. Som politiker har han vært opptatt av å utbedre skoler og infrastruktur, så langt pengene rekker.

Niki anslår at rundt 800 av de nærmere 5000 tiggerne som kommer til Skandinavia i løpet av året er fra hans fylke. De fleste av dem er sigøynere, eller romfolk som de nå konsekvent kalles. Befolkningsgruppen er uglesett i hjemlandet og lever lengst ned på den sosiale rangstigen.

Behandles godt

Borgermesteren, som selv er etnisk rumener, er kjent med de utfordringene hans landsmenn påfører det norske samfunnet. Særlig i Oslo har provisoriske leirer og teltbyer med romfolk på tiggerferd, skapt reaksjoner. De beskyldes også for å operere i bander og for å stå bak tyveri og andre kriminelle handlinger.

Tiggerbølgen landet har opplevd de siste årene førte i sommer til at regjeringspartiene Høyre og Frp sammen med Sp åpnet opp for at de lokale politivedtektene kunne endres slik at kommunene kan forby tigging. Allerede neste år kan det komme et nasjonalt forbud.

– De drar til Norge fordi de blir behandlet godt der. Samtidig koster denne utfordringen det norske samfunnet en hel del. Det hadde vært bedre om disse pengene ble brukt til å forbedre situasjonen for romfolk her i Romania, mener borgermesteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er ikke så sikker på at et forbud vil hjelpe og frykter at problemet bare vil vokse.

Ønsker pilotprosjekt

Georgescu Silviu Niki mener det beste tiltaket for å motvirke tiggende romfolk i Norge, er å hjelpe dem hjemme i Romania.

– Vi må se på hvorfor folk ikke vil være i Romania, sier Niki, og legger til at dette skyldes at de verken har arbeid eller et brukbart hus å bo i.

– Bare i vår region trenger 300 familier hus de neste fem årene, og mange trenger skolegang, påpeker han. Selv om det ikke er de aller fattigste som reiser på tiggerferd, tror Niki at flere vil bli i landet om det skapes nye jobber og levekårene bedres. I alt 1,8 millioner av landets 22 millioner innbyggere har de siste årene emigrert permanent til andre europeiske land.

– Jeg ønsker meg et pilotprosjekt her i regionen i form av småindustri eller jordbruksprosjekt, sier han med henvisning til det rike jordsmonnet i det flate, lettdrevne landskapet. Turisme knyttet til jakt og fiske er andre mulige satsingsområder.

Nytt lovverk

Georgescu Silviu Nikis forslag er i tråd med det regjeringen og Sp drøftet da de i sommer åpnet opp for å endre de lokale politivedtektene. Foruten å innføre kommunale tiggeforbud er partiene enige om å innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere, samt å bruke EØS-midler på land i Øst-Europa hvor flest tiggere kommer fra. Senere i høst kommer det et lovforslag som tar høyde for en mer permanent løsning, og statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i justisdepartementet besøkte selv Bulgaria og Romania i vår for å drøfte bruk av EØS-midler til sosial og økonomisk utjevning for rombefolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lytter gjerne

Brein- Karlsen lytter gjerne til tankene fra borgermester Niki.

– Å tillate tigging er ikke bærekraftig. Jeg har mye mer tro på å hjelpe folk der de bor og gi dem en basis og et livsgrunnlag i hjemlandet.

– Det kan skje gjennom bidrag til utdanning og konkrete prosjekt, sier Brein- Karlsen til Dagen. Han viser til at rumenske justispolitikere har vært på norgesbesøk for å drøfte saken, og norske politikere var nylig i Romania for å se på forholdene der nede.

– Det er betydelige EØS-midler som kan brukes til ulike tiltak, og regjeringen forhandler med EU om hvordan disse pengene skal brukes. Det er snakk om målrettede tiltak som ikke skal gå rett inn i det store pengesluket hos sentrale myndigheter, opplyser statssekretæren

– Hvordan ser du på borgermesterens utspill om et pilotprosjekt for å skape arbeidsplasser?

– Det er helt klart en interessant tanke, og virker som et bærekraftig forslag. Jeg mener også det har blitt prøvd ut i en viss grad, sier statssekretæren, som svarer slik på spørsmål om han kan tenke seg å møte borgermester Niki:

– Jeg gjøre det gjerne og skal følge opp dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritisk til EU

Det bør være godt nytt for Georgescu Silviu Nikis, som har mistet troen på at han får den hjelpen landet og regionen trenger gjennom medlemskapet i EU. Borgermesteren er meget kritisk til hvordan Brüssel håndterer landets fattigdomsproblem.

– EU hevder at de bruker 20-30 millioner kroner årlig til regional utvikling som skal bekjempe fattigdom. Av dette går halvparten i lommene på korrupte byråkrater som springer fra møte til møte uten at det skjer så mye mer. Vi ser lite av disse pengene. Om vi fikk en tredjedel av denne potten hit til vår region kunne vi skapt arbeidsplasser for veldig mange, mener Niki.

Det var en gruppe fra Oppdal som fikk kontakt med borgermesteren i høstferien.

– Vi synes det var interessant å høre borgermesterens tanker om tiggerproblemet, og har invitert ham til Norge. Dette trenger flere å høre, han har helt tydelig et hjerte for å hjelpe de fattige i landet sitt, sier Kåre Stensrud fra Oppdal Kristne Senter (OKS), som selv har vært i området fire ganger. Sist da han var leder for et team på 18 personer som dro til Romania i høstferien.

OKS er engasjert i et misjons- og nødhjelpsarbeid i byen Clinciu i Spantov-regionen i samarbeid med en lokal menighet. Det var lederen i denne forsamlingen, pastor Daniel Banu, selv av romslekt, som sørget for møtet med borgermesteren som han kjenner godt. 6. - 9. november kommer begge på gjenbesøk til Oppdal.

– Da håper vi at ordføreren tar seg tid til å høre hva de har å si. Samtidig jobber vi for at de skal få møte sentrale politikere i storting og regjering, sier Stensrud.

Les også
Tiggere i Drammen får overnatte i kapell
Les også
Tigger opprørte dåpsfølgeRomfolk
Les også
Færre tiggere registrert i sommer
Les også
Tåler vi synet av de fattige?
Les også
Hjertesaker gir bråk og muligheterKrF sine seire