DEMOnstrasjon: For asylbarn i Oslo.

Biskop advarer mot å skjule asylsøkere

Verken biskop Erling J. Pettersen i Stavanger eller KrF-politiker Geir Toskedal støtter Terje Høylands oppfordring i Dagen i går om å skjule konvertitter og asylbarn i noen tilfeller.

– Jeg skjønner frustrasjonen til Terje Høyland godt, men det er ingen løsning for den situasjonen som asylbarna er i, å skjule dem. Det vil kunne påføre dem ytterligere belastninger når de kommer inn i rettssystemet, sier Pettersen til Dagen.

LES OGSÅ: Oppfordrer til å skjule asylsøkere

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terje Høyland er talsperson i Rettferdighet i asylpolitikken og internasjonal leder i IMI-Kirken.

Å skjule personer uten lovlig opphold for å hindre at de blir sendt ut av landet er straffbart, ifølge justisdepartementet. Lovbruddet kan straffes med bot eller inntil tre års fengsel.

Geir Toskedal (KrF) er enig med Pettersen, og understreker:

– Et politisk parti kan ikke oppfordre til lovbrudd.

Krever politisk løsning

Biskop Erling J. Pettersen krever at KrF og Venstre nå tar opp saken med regjeringen.

– Det må finnes politiske løsninger på dette. KrF og Venstre må minne regjeringen om det ansvar den har for situasjonen som gjør at en velger så desperate løsninger. Alle kortene ligger hos regjeringen for å finne en løsning, sier biskopen.

Han mener at regjeringen nå må stille i bero all hjemsendelse av asylbarn til nye retningslinjer kommer på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I stedet opplever vi at regjeringen gir støtte til politiet for at de skal bli mer effektive i sin håndtering, mens familiene ikke får noen støtte. Nå trenger de økonomisk støtte og juridisk assistanse, sier Pettersen.

Må lytte til kirkene

Stavanger-biskopen mener det er på tide at regjeringspartiene lytter til Kirke-Norge i asylpolitikken.

– Både Den norske kirke og andre kirker har sagt lenge at det er uakseptabelt å ofre barna på alteret som vi gjør nå. Denne saken minner oss om at «barnas beste», uttrykket regjeringen sier de skal styre politikken etter, er i ferd med å bli fullstendig uthulet, sier Pettersen.

Han påpeker at han sammen med den katolske biskopen Bernt Eidsvig har sendt brev til justisministeren med krav om at all retur av asylsøkere til Irak og omkringliggende områder må stansen.

– Også fra Mellomkirkelig råd, den katolske og Den norske kirkes side er det uttalt at situasjonen for kristne og andre religiøse minoriteter i dette området er helt prekær. Vi har ingen forståelse for at barnas beste ikke blir lyttet til.

KrF presser på

Geir Toskedal (KrF) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget forteller at han nesten daglig mottar e-poster om barn som blir sendt ut eller konvertitter som har havnet i klemma.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Derfor har vi prøvd å forhandle, både i samarbeidsavtalen med regjeringen og etterpå, om den varige ordningen for asylbarn. Vi venter på en utredning om konvertitter, sier Toskedal til Dagen.

LES OGSÅ: 3.september startet rettssak om returnert iraner

Han sier at KrF nå er utålmodig og vil presse på at regjeringen følger FN-konvensjonen og politiske retningslinjer.

– Vi kommer til å gå i ny dialog med regjeringen om konvertitter og utsending av lengeboende barn, lover Toskedal.

I tillegg vil KrF ta opp at kirker og frikirker må defineres som hellige rom.

– Det må bli klart hva som er et hellig rom og kirkeasylet må bestå. Det må ikke bli så lavt under taket her i landet at vi ikke har råd til å ha kirken som et hus for spesielle situasjoner, sier Toskedal.

Les også
Jemal lever i skjul hos kristne vennerKonvertitter
Les også
De fleste returnerte asylsøkerne satt fri på Sri Lanka
Les også
I dag starter rettssak om returnert iraner
Les også
Oppfordrer til å skjule asylsøkereIranske konvertitter
Les også
Asyladvokat skal utrede konvertittsakerRapport