BLANT LIKEMENN: Børre Knudsen
...
BLANT LIKEMENN: Børre Knudsen fikk flere prester med seg i anti-abort-demonstrasjoner. Bildet er fra 13. juni-markeringen i Oslo i 2007, 32 år etter abortloven ble vedtatt. Foto: Fotobyline
Markerer Børre Knudsens død
Del
Lørdag 6. september samler Børre Knudsens venner i nord seg til en minnemarkering ved graven hans på Mortenhals kirkegård i Malangen.

« Det evangelisk-lutherske stift i Norge ønsker alle som vil vise biskop emeritus Børre Knudsen ærbødighet ved hans bortgang, velkommen til minnemarkering», står det i innbydelsen underskrevet valgmenighetsprest Erik A. H. Okkels.

– I forståelse med familien møtes vi ved graven. Der blir det mulighet for å legge ned en krans eller bårebukett, forteller han til Dagen.

Les hva Dagen skriver om Børre Knudsens bortgang her

Det legges opp til en minneandakt og salmesang ved Børre Knudsens grav. Deretter blir det minnesamvær som er åpent for alle i Miljøbygget i Mestervik.

– Det vil bli kaffe og kaker og rom for minnetaler slik det skal være når folk kommer sammen med andre som sørger og vil vise ærbødighet, sier Okkels.

Stiftsrådet har organisert busstransport både fra Fjellheim bibelskole og Tromsø lufthavn, men Okkels vet ennå ikke hvor mange som kommer til å møte opp.

Vil være i Korskirken

Det evangelisk lutherske stift i Norge har invitert Den norske kirke i eksil , der Børre Knudsen også var biskop, med på arrangementet, men sistnevnte har valgt en annen løsning for sin del:

– Vi vil møtes i Korskirken der Børre Knudsen sin far var prest, sier primus motor Finn Indrebø.

I Bergen blir det minnegudstjeneste torsdag 11. september. Ludvig Nessa skal holde minneordet mens Per Kørner skal tale. De to prestene deltok i sin tid i aksjoner mot abort sammen med Børre Knudsen.

Indrebø forteller at det også vil være en markering av de små barna som er blitt drept siden abortloven ble vedtatt i 1975.

Minnemarkeringen i Korskirken er, på lik linje med den i nord, også åpen for de som måtte ønske å komme.

– Begravelsen til Børre Knudsen var privat, så vi vil samles for å markere at han er borte. Det trenger vi, og det har ikke familien satt seg i mot, sier Indrebø.

Børre Knudsen er best kjent for anti-abort-demonstrasjonene.

I 1980 ble det reist avskjedssak mot ham av kirkeminister Einar Førde. Høyesterett fradømte Knudsen sokneprestembetet.

I år ble dokumentarfilmen «En prest og en plage» vist på norske kinoer.

Børre Knudsen døde 17. august i år i sitt hjem i Meistervik.

Nett-TV: Se Knudsen-dokumentaren her

børre knudsen,den norske kirke i eksil,det evangelisk lutherske stift,ludvig nessa