DEBATT: KrF-leder Knut Arild H
...
DEBATT: KrF-leder Knut Arild Hareide ser ikke bort fra at det kommer ny debatt om ekteskapsloven når partiet skal vedta nytt partiprogram i 2017. Foto: Fotobyline
Hareide åpner for debatt om ekteskapsloven
Del
– Dette er en sak vi må diskutere som alle andre saker, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Motstand mot likekjønnet ekteskapslov har vært en kampsak for KrF siden før loven ble innført i 2009. Landsmøtet i fjor fastslo at KrF vil gjeninnføre den tidligere ekteskapslovens definisjon av ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne.

Nå begynner også debatten som går på å droppe kampen mot ekteskapsloven å komme til overflaten i KrF. Et flertall i landsstyret i KrFU har innstilt til landsmøtet senere i måneden at ungdomspartiet skal droppe kampen mot kjønnsnøytral ekteskapslov og homofil adopsjon .

– Legitimt

– Det er selvsagt helt legitimt at KrFU nå tar opp denne saken. Dette er en sak vi må diskutere som alle andre saker. Men KrF hadde debatten og landet sitt standpunkt på landsmøtet i 2013. Så ser jeg ikke bort fra at det kommer en ny debatt i forbindelse med arbeidet med neste program som vedtas i 2017, sier Hareide til Dagen.

– Betyr det at du ikke avviser at KrF kan droppe kampen mot ekteskapslov og homofil adopsjon i neste program?

– Dette spørsmålet er ikke til beslutning i KrF nå. Jeg kan selvsagt verken avvise eller bekrefte noen spørsmål som den neste programprosessen skal avgjøre. Det er jo derfor vi har et partidemokrati, sier Hareide.

– Må våge debatten

KrF-lederen kommer nå på banen etter at stortingsrepresentant Anders Tyvand (KrF) uttalte til dagen.no tirsdag kveld at KrF må våge å ta debatten om likekjønnet ekteskapslov og homofil adopsjon.

Tyvand uttalte til dagen.no at det er mye viktigere at KrF er en vaktbikkje når bioteknologiloven liberaliseres enn at de kjemper mot homofiles rett til å gifte seg. Han har ikke selv bestemt seg for om han mener at KrF må gi opp kampen mot kjønnsnøytral ekteskapslov, men mener at partiet må ta debatten.

Det fikk sentralstyremedlem i KrF og tidligere indremisjonsgeneral Karl Johan Hallaråker til å reagere.

– Det er ikke et spørsmål om å våge å ta debattene. De har vi tatt. Det er uklokt å ta omkamp på verdidebatter som vi nylig la på plass på landsmøtet i fjor. Skal partiet bort fra sperregrensen, må vi konsentrere oss om konkrete politiske saker og ikke negative omkamper om vitale verdispørsmål som bare er egnet til å ødelegge og skape frustrasjon, sier Hallaråker.

KrFUs landsmøte skal avholdes 19. - 21. september på Sola.