Frp vil ikke at homofile skal diskrimineres som blodgivere.

Frp vil kjempe for at homofile skal få gi blod

Frp går inn for å fjerne regelen om at menn som har hatt sex med menn, ikke får gi blod. Partiet vil ta spørsmålet opp med helseminister Bent Høie (H).

Det opplyser Kari Kjønaas Kjos, leder i helse- og sosialkomiteen på Stortinget, til ABC Nyheter.

– Helsefraksjonen vil ta dette spørsmålet opp med helseministeren til høsten på et av våre faste møter med ham, sier Kjos.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere i år vedtok partiets landsmøte en resolusjon der det ba stortingsgruppa legge til rette for at homofile skal kunne gi blod. Landsmøtet konkluderte med at dagens praksis er diskriminerende.

Det var Fremskrittspartiets Ungdom som fremmet resolusjonsforslaget for landsmøtet. De har argumentert for homofile blodgivere siden 2012.

Første nestformann i ungdomspartiet, Bjørn-Kristian Svendsrud, mener regelverket er utdatert.

– Forbudet mot homofile blodgivere ble innført på grunn av frykt for hiv-smitte i blodet. Nå har teknologien kommet så langt at eventuell smitte i blodet påvises mye raskere, sier han.

Helsedirektoratet opplyser at de har ingen planer om å endre reglene på eget initiativ. Avdelingsleder Marit Endresen påpeker at nysmitte med hiv blant homofile fortsatt er høy. 98 homofile menn pådro seg viruset i 2013.

Med dagens regelverk blir menn som har hatt sex med andre menn utestengt som blodgivere på livstid.

Les også
Norge trenger flere blodgivere
Les også
Ville hjelpe Charlotte - ble avvist