Heiberg: – Et slag i trynet
Del
IOK-medlem Gerhard Heiberg sier han ikke er overrasket over onsdagens nei til OL i Oslo, men sier det likevel kommer som et slag i trynet.

– Det må jeg kalle det. Det trenger vi med jevne mellomrom – da forandrer vi oss, sier Heiberg til NRK med referanse til Den internasjonale olympiske komité (IOK). Han tror det kan komme forandringer allerede i vinter med programmet «Agenda for 2020».

– Vi måtte gjennom dette på et tidspunkt, sier han videre og viser til at et annet «slag i trynet» i 1999 førte til et oppgjør med bestikkelser og manglende demokrati og åpenhet. Samtidig legger han ikke skjul på at han er skuffet over at det var nettopp på hjemmebane motstanden skulle manifestere seg så tydelig.

– På mange måter er det jo en ekstra byrde, men vi er heldige som lever i et demokrati hvor flertallet bestemmer.

VIDEO: Se intervjuet med Gerhard Heiberg i Aktuelt i kveld på NRK:

 

Heiberg sier han hadde sett onsdagens avslag komme, men håpet i det lengste det hadde vært mulig å snu stemningen i Norge

– Jeg tror vi kunne påvirket IOK og lekene for lang tid fremover med et arrangement i Oslo som ville vært helt på høyden med det på Lillehammer i 1994, med entusiasme for idrett og OL. Derfor så jeg at dette kunne være en fantastisk mulighet til å gå tilbake til våre røtter, sier IOK-medlemmet og OL-generalen fra 1994.

Om kravene til blant annet bevertning som har kommet de siste dagene, sier han at det kunne vært taklet, slik han sier det ble på Lillehammer.

– Normal norsk høflighet hadde vært godt nok.