- Vi har en sikkerhet om det skulle gått galt

NLM-misjonærene Øystein og Elisabet Iversen er trygt tilbake på Scripture Mission-tomta i Nairobi etter terrorangrepet på Westgate kjøpesenter lørdag.

Øy­stein og Eli­sa­bet Iver­sen er trygt til­ba­ke på Scrip­tu­re Mis­sion sin tomt i Karan, Nai­ro­bi. Hit ble de frak­tet kort tid etter at kjøpe­sen­te­ret de var på ble ram­met av et ter­ror­an­grep, lør­dag kl ett.

Det var førs­te gang ek­te­pa­ret var på kjøpe­sen­te­ret. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Van­lig­vis hand­ler vi på Na­ko­mat, en slags OBS-bu­tikk, så nå tok vi oss bare en lør­dags­tur til West­gate. Det er et litt fi­ne­re kjøpe­sen­ter, der mange vest­li­ge går. FN-sol­da­ter og bi­stands­ar­bei­de­re, blant annet, for­tel­ler Øy­stein Iver­sen til Dagen.

Selv føler de seg ikke truet, som nors­ke, vest­li­ge mi­sjo­næ­rer.

- Dette er et an­grep først og fremst på Ves­ten. Og det in­klu­de­rer fak­tisk ikke nord­menn. Det er bri­tis­ke og ame­ri­kans­ke, mer. 

Skjøn­te ikke at det var et an­grep

- Vi gikk rundt på kjøpe­sen­te­ret, så hører vi et smell. Da ser jeg noe falle uten­for vin­du­et, og hører noen rope "it's an at­tack", for­tel­ler Eli­sa­bet.

De to skjøn­te ikke først at det var snakk om et ter­ror­an­grep.

- Vi tenk­te, som nord­menn, at det bare var en bit av byg­nin­gen som hadde falt ned, men så ser vi at mange løper mot oss, og roper "it's an at­tack". Da hørte vi flere smell, og skjøn­te at vi måtte komme oss i sik­ker­het, fort­set­ter Eli­sa­bet.

De gjem­te seg i et bu­tikk­lager, bak et bu­tikk­git­ter og to dører. I la­ger­rom­met var det 18 per­soner som gjem­te seg. I bu­tikk­rom­met uten­for var det enda flere. Der tok bu­tikk­med­ar­bei­der­ne kon­troll og skjek­ket til­stan­den uten­for til en hver tid.

- Vi satt med mange som hadde opp­levd an­gre­pet mer enn oss. Vi slapp å se noe. Vi bare hørte skudd, for­tel­ler Øy­stein. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det gikk vel­dig opp og ned i in­ten­si­tet. Først var det mye sky­ting, så var det en stund uten sky­ting, folk be­gyn­te å prate litt, men så tok sky­tin­gen til igjen. Det var vel­dig slit­somt, for­tel­ler Øy­stein.

Til­sam­men satt ek­te­pa­ret i la­ger­rom­met i 4 timer og 15 mi­nut­ter. 

- Vi opp­lev­de at det var godt å vite at Gud var med oss i la­ger­rom­met, for­tel­ler Øy­stein.

Han blir stil­le og ser ut av vin­du­et.

- Hvis det skul­le gått galt, så hadde vi hatt en sik­ker­het i Han, li­ke­vel. 

SMS-kon­takt

Eli­sa­bet Iver­sen hadde kon­ti­nu­er­lig sms-kon­takt fra bu­tikk­lage­ret med sted­lig re­pre­sen­tant for NLM i Øst-Afri­ka, Rune Mjøl­hus.

13:00: Eli­sa­bet Iver­sen > Rune Mjøl­hus: «Er fort­satt på la­ge­ret. Ingen sky­ting».

13:10: Eli­sa­bet Iver­sen > Rune Mjøl­hus «Mer sky­ting her».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

13:30: Eli­sa­bet Iver­sen > Rune Mjøl­hus «Ingen sky­ting på lang tid, fort­satt på la­ge­ret».

Ukjent tid: Rune Mjøl­hus > Eli­sa­bet Iver­sen:  «Gud er på tro­nen, og dere er lagt frem for han. Han er på la­ge­ret på West­gate nå.»

1715: Eli­sa­bet Iver­sen > Rune Mjøl­hus «Nå er vi på vei ut».

De to var på kjøpe­sen­te­ret da an­gre­pet brøt ut kl 13, og var ute av kjøpe­sen­te­ret kl 1720, igjen. Hele tiden hadde de kon­takt med sted­lig re­pre­sen­tant, Mjøl­hus.