- Vær nysgjerrig i ferien

- Og vær ditt eget reisebyrå. Da få du de billigste billettene, sier Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond.

Det går mot som­mer, og ingen pla­ner er spik­ret ennå, så jeg tar en te­le­fon til rei­se-eks­per­ten for å frit­te ham ut om gode reise­tips og ri­me­li­ge fe­rie­mål.

Ba­ard­seth, som ikke er vans­ke­lig å be, slår et slag for in­ter­rail.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Fun­ge­rer det for en fa­mi­lie?

- Ja, ab­so­lutt. Mange synes at det å reise fra Norge gjen­nom Euro­pa med tog kan være alle ti­ders, men turen til­ba­ke kan bli litt tung. Da har man jo mu­lig­he­ten til å ta fly hjem igjen - hvis man øns­ker det.

En trend

Iføl­ge Ba­ard­seth har det blitt en trend i reise­mar­ke­det at folk vel­ger bort ho­tel­ler. Da han var i Kroa­tia nylig fant han et lite hus på nett­ste­det wimdu.

- Det var lite, men vi fikk det til en ri­me­lig penge.

- Er det et al­ter­na­tiv til bo­lig­byt­te?

- Nei, for via wimdu leier man kan­skje bare et rom i en lei­lig­het, men til­bu­det fins over hele ver­den og er godt kla­rert kva­li­tets­mes­sig.

- Har du et godt reise­tips for sing­le?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Da vil jeg fort­satt hevde at in­ter­rail er en fin måte å reise på, for da tref­fer man andre og kan gjøre så mye man vil ut av det.

Rei­sen som fe­no­men

Ba­ard­seth snak­ker varmt om å ta tog, og «ta rei­sen til­ba­ke».

- Vi har vært så opp­tatt av å komme oss fort av gårde og til­ba­ke, men jeg vil slå et slag for å ta til­ba­ke rei­sen som fe­no­men. Når man er i Euro­pa kan man fly inn til Paris og ta tog der­fra til Lon­don for ek­sem­pel, og reise hjem der­fra. Der­fra er det fly­av­gan­ger som pas­ser og ri­me­li­ge­re fly­rei­se.

For de som vil len­ger sør, an­be­fa­ler han fly til Du­brov­nik og ferge over til Ita­lia og retur med fly fra for ek­sem­pel Roma.

- Å være litt nys­gjer­rig styr­ker fe­rie­gle­de­ne. Det er min er­fa­ring.

For­øv­rig an­be­fa­ler han ingen å reise til stor­byer i au­gust, og nev­ner kon­kret Roma. På den tiden er byen nes­ten tom for egne inn­byg­ge­re og full av tu­ris­ter. I til­legg er det uli­de­lig varmt på den tiden.

East Ang­lia

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For en fa­mi­lie som ikke har all ver­dens å rutte med i fe­rien, nev­ner Ba­ard­seth East Ang­lia i Eng­land og Sve­ri­ge. Det førs­te er et om­rå­de med gamle hus med strå­tak, og er ofte i en­gels­ke krim­fil­mer.

- Om­rå­det be­står av små lands­byer der du kan bo på bed & bre­ak­fast til en ri­me­lig pris. I East Ang­lia kom­mer man tett innpå det en­gels­ke folke­li­vet, og siden deler av om­rå­det lig­ger ved kys­ten, er det gode mu­lig­he­ter for å bade for den som øns­ker å gjøre det.

Sve­ri­ge er et land som har mye å by på, iføl­ge rei­se-eks­per­ten.

- Lan­det har mange per­ler. Det som også er fint, er at det er lett­vint å ta toget til for ek­sem­pel Karl­stad og Värm­land med masse fes­ti­va­ler om som­mer­en. Der kan man blan­de natur, kul­tur og ren glede og for­nøy­el­se.

- Per­son­lig har jeg aldri likt cam­ping­li­vet så godt, men det fun­ger­te bra i Sve­ri­ge. Hyt­ter og telt er satt fint i sys­tem. Svens­ke­ne har god orden på det de dri­ver med, mener han.

Multi­rei­se­re

God øko­no­mi og lave fly­pri­ser har ført til at mange rei­ser of­te­re og vel­ger va­rier­te reise­mål.

- I dag har mange vært i alle de størs­te stor­by­ene, så nå be­gyn­ner de nest størs­te byene å bli vel­dig po­pu­læ­re. I Polen vel­ger mange hel­ler Kra­kow eller Gdansk enn ho­ved­sta­den. Til disse byene er det vel­dig ål­reit å reise for tre dager og to net­ter, og man blir hel­ler ikke sli­ten av fly­tu­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En annen tendens i folks reise­va­ner er at man ikke er vil­lig til å be­ta­le så mye for fel­les­trans­port, men at man bru­ker desto mer på ho­tell og res­tau­ran­ter.

- Folk vil spise og bo godt. Char­ter­sel­ska­pe­ne re­gist­re­rer at de dy­res­te ho­tel­le­ne går først.

- Er det mulig å reise til ut­lan­det på lav­kost­bud­sjett?

- Ja, men da må du være ditt eget reise­byrå. Se­nest i dag så jeg for­res­ten at SAS hadde en rekke nye ruter som de ikke grei­de å fylle. Når det skjer, må de enten legge ned ruten eller sette ned pri­se­ne for å skape et reise­møns­ter.

Ryd­dig i hodet

Like før som­mer­en an­be­fa­ler han rest­plass.no. Der er det all­tid mye å hente.

- Man må hel­ler ikke velge samme fly­sel­skap tur-re­tur. Det hand­ler om å være ryd­dig i hodet og be­stil­le de ri­me­ligs­te bil­let­te­ne, mener han.

Ba­ard­seth nev­ner kon­kret Bul­ga­ria som et ri­me­lig og fint reise­mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Bul­ga­ria er kan­skje det bil­ligs­te al­ter­na­ti­vet om du vil til sol og varme. Stan­dar­den er også god, så det er ikke noe «gæernt» med det, sier han.

Han opp­ford­rer folk som skal ut og reise til å være nys­gjer­ri­ge og inn­hen­te bak­grunns­kunn­skap om kul­tu­ren i lan­det.

- Kan­skje kan de også lære seg noen få ord, til glede for seg selv og de lo­ka­le. Det er ofte en is­bry­ter at man lærer seg lan­dets skik­ker. Den let­tes­te til­gjen­ge­li­ge delen av et lands kul­tur er jo å lære seg litt om maten og spise noen spe­sia­li­te­ter. Å bare sløve gjen­nom en ferie og ha det be­ha­ge­lig er ikke å an­be­fa­le.

Gjen­nom skjønn­lit­te­rære bøker kan man også lære mye om et land. For de som skal til Kyp­ros, an­be­fa­ler han «Bitre si­tro­ner» av Lawren­ce Dur­rell, og rei­ser man til Stock­holm er Fred­rik Sjöbergs «Flue­fel­len» et must.