- Syrias største humanitære lidelse etter år 2000

Bak flykt­nings­trøm­men fra Syria til Irak lig­ger helt nye kam­per på nye ste­der, til dels mel­lom nye grup­per, iføl­ge Flykt­ning­hjel­pens ge­ne­ral­sek­re­tær Jan Ege­land.

Han inn­le­det den nye job­ben med å dra nokså spo­ren­streks til krise­om­rå­de num­mer én i ver­den for tiden, og han er rys­tet over for­hol­de­ne.

- Dette er den størs­te hu­ma­ni­tæ­re li­del­sen i det nye år­tu­sen, sier Ege­land i Flyktninghjelpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ta­pe­ne blir bare stør­re og stør­re.

Flykt­nings­trøm­men fra Syria til Irak fikk en ny di­men­sjon tors­dag i for­ri­ge uke. Da gjor­de ei ny, pro­vi­so­risk bru over elva Tig­ris det mulig for flykt­nin­ger i tu­sen­tall å flyk­te fra krigs­hand­lin­ger som truet sy­ris­ke kur­de­re, hvor­av mange krist­ne.

Varer i mange år?

Bare et kraf­tig økt press fra ver­dens­sam­fun­net po­li­tisk og di­plo­ma­tisk kan gi en løs­ning, fram­hol­der Ege­land, og un­der­stre­ker at dette ikke er noe som skjer av seg selv.

- Det er en fare for at dette vil vare i vel­dig mange år. Da vil barn vokse opp i land­flyk­tig­het i flykt­ning­lei­rer. Det vil bety et nytt hat og en ny usik­ker­het både for Midt­østen og Euro­pa, sier han til NTB fra Erbil i Nord-Irak, som er førs­te stopp på rei­sen.

Han skal også be­sø­ke flykt­ning­lei­rer i Li­ba­non og Jor­dan, og han er skuf­fet over man­ge­len på støt­te fra ver­dens­sam­fun­net til flykt­nin­ge­ne.

- Lan­de­ne i re­gio­nen er sje­ne­rø­se og har åpnet sine gren­ser for flykt­nin­ge­ne, sier han og sik­ter til Jor­dan, Irak, Li­ba­non og Tyr­kia.

- Men det er slå­en­de at nes­ten ingen andre land skjøn­ner hvil­ken ka­ta­stro­fe dette er.

40.000

I løpet av sju dager har 40.000 nye flykt­nin­ger kom­met til Nord-Irak, og det ser ikke ut til å ta slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kom 3.500 nye i dag, sa Ege­land ons­dag kveld.

- Kur­de­re og krist­ne trek­kes inn i kri­gen slik at den blir sta­dig mer alt­om­fat­ten­de. De kom­mer fra krigs­hand­lin­ger på ste­der vi ikke har hørt om. De mot­tas sje­ne­røst av ira­kis­ke kur­de­re, sier han, men un­der­stre­ker at res­sur­se­ne er be­gren­set.

Be­ho­ve­ne er på langt nær dek­ket. Både kur­dis­ke hjem og ny­opp­ret­te­de lei­rer er fulle.

- Vi var i en leir med 13.000 be­bo­ere i dag. Den ek­sis­ter­te ikke for en uke siden. En annen leir vi be­søk­te, har nå 50.000 men­nes­ker, men er satt opp for 15.000. Slik er det over­alt, for­tel­ler han.

- FN har bedt om 5 mil­li­ar­der dol­lar til hu­ma­ni­tær inn­sats, men bare fått 38 pro­sent av dette.

Inn i Syria

Flykt­ning­hjel­pens stra­te­gis­ke mål er å få til en stør­re del av hjelpe­ar­bei­det inne i Syria.

- Om­fan­get av ka­ta­stro­fen er så enormt, og inne i Syria råder bare usik­ker­het, elen­dig­het og krig. In­gen­ting fun­ge­rer som det skal, 4 mil­lio­ner men­nes­ker er for­dre­vet in­ternt, og de får ikke mye hjelp, po­eng­te­rer Ege­land.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
- 1.300 drept i kjemiske angrep i Syria