- Soveforbud gjør forskjell på folk

Oslo kommunes vedtak om skjerping av soveforbudet vil neppe bli endret. Organisasjonene som møtte byråden i går håpte ihvertfall på dialog.

Tirs­dag var det et luk­ket møte mel­lom byråd Ola Elve­stu­en og Kir­kens By­mi­sjon, Frel­ses­ar­me­en, Oslo bispe­døm­me og Ca­ri­tas, samt andre in­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjo­ner, for å dis­ku­te­re kom­mu­nens og po­li­ti­ets hånd­he­ving av sove­for­bu­det i byen. Som en opp­takt til møtet sov 270 pres­ter, dia­ko­ner, pros­ter og en­ga­sjer­te bor­ge­re i So­fien­berg­par­ken natt til tirs­dag. En av dem var Stian Kilde Aare­brot, sam­funns­de­bat­tant og leder av prak­sis­nett­ver­ket Sub­stans. Han sier til Dagen at søv­nen var så som så.

- Men det var fint. Det fikk meg til å tenke. Sym­pa­ti­en med de som sover ute er ikke blitt mind­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lite nytt

Aare­brot tror ikke det vil komme mye ut av møtet med kom­mu­nen. Ved­tek­te­ne vil for­mid­les og bli stå­en­de. Uan­sett be­gyn­ner myn­dig­he­te­ne i feil ende, mener han.

- De stram­mer til uten å ha gode al­ter­na­ti­ver. De for­byr noe over­for noen som ikke har noe valg. Vi får se om det blir en tøf­fe­re linje fra po­li­ti­et. Men hvis ikke, hvor­for stram­mer de da inn? Loven i seg selv er ikke så ille, hvis man hadde stilt opp med al­ter­na­ti­ver. Jeg håper møtet blir star­ten på en dia­log, sier han.

Hel­ler ikke Kir­kens By­mi­sjon hadde store for­vent­nin­ger til end­rin­ger på kom­mu­nens linje.

- Det fo­ku­se­res mer på det ne­ga­ti­ve enn på mu­lig­he­te­ne, sier råd­gi­ver Børre Arn­høy

- Det er ikke nød­ven­dig å etab­le­re gra­tis over­nat­tings­sted. Disse men­nes­ke­ne øns­ker en jobb og er vil­li­ge til å be­ta­le for seg.

Han mener po­li­ti­ke­ren ikke kom­mer unna at skjer­pel­sen i loven er ret­tet mot rom­folk.

- Det er for­skjells­be­hand­ling. Hva med de andre grup­pe­ne som sover ute?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fikk sove ute

Po­li­ti­et grep ikke inn mot pres­te­ne og de andre i So­fien­berg­par­ken, til tross for at Oslo by­sty­re i for­ri­ge uke ved­tok en pre­si­se­ring i po­liti­ved­tek­te­ne om at det ikke len­ger er til­latt å over­nat­te i par­ker uten sær­skilt til­la­tel­se fra kom­mu­nen.

Det har vært for­budt å over­nat­te i par­ker i Oslo i mange år, men det nye er at det pre­si­se­res at det hel­ler ikke er lov å sove på veier eller plas­ser i tett­byg­de strøk.

- Vi prio­ri­te­rer ikke dette, kon­sta­ter­te ope­ra­sjons­le­der Ola Kro­kan i Oslo po­liti­dis­trikt over­for NTB natt til tirs­dag.

Så lenge po­li­ti­et ikke fikk kla­ger fra na­bo­er, ville de ikke gripe inn. Po­li­ti­et hadde hel­ler ikke kom­met til å gripe inn der­som det var rom­folk som la seg til å sove i par­ken.

- Det er andre opp­drag som kom­mer først på lis­ten vår, sier Kro­kan.

Hel­ler ikke byens ord­fø­rer Fa­bi­an Stang (H) mener ak­sjo­nen hadde noe for seg.

- Den er tø­ve­te, sa han til NRK søn­dag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arn­høy for­står at po­li­ti­et ikke grep inn.

- Det kunne blitt galt uan­sett om de grep inn eller ikke.

Dagen

Les også
Prestene kan protestere på nytt