- Småpartiene er nynorskens beste venner

Det er de fire mins­te par­ti­ene på Stor­tin­get som har den beste po­li­tik­ken for det nors­ke språ­ket, mener Noregs Mål­lag.

På 200-års­da­gen for fød­se­len til ny­nors­kens opp­havs­mann Ivar Aasen gjør Mål­la­get opp sta­tus foran stor­tings­val­get. SV og Venst­re får det beste skuss­må­let, tett fulgt av Sen­ter­par­ti­et og KrF.

- Frem­skritts­par­ti­et går inn for valg­fritt side­mål og også Høyre fat­tet to uhel­di­ge ved­tak under sitt lands­møte tid­li­ge­re i år. Ar­bei­der­par­ti­et er alene om å ikke om­ta­le ny­norsk i pro­gram­met sitt, noe som ska­per usik­ker­het, sier leder Marit Aakre Tennø i Noregs Mål­lag til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sterk op­po­si­sjon

Høy­re-ved­ta­ke­ne Tennø sik­ter til er opp­my­king av mål­lo­ven og bort­fall av ka­rak­te­rer i side­mål på ung­doms­sko­len. Par­ti­et har fra før gått inn for å av­vik­le ord­nin­gen med ka­rak­te­rer og ek­sa­men i side­mål på vi­dere­gå­en­de.

Mål­la­get trøs­ter seg med at det er en be­ty­de­lig ny­norsk­op­po­si­sjon i så vel Høyre som Ar­bei­der­par­ti­et og fes­ter lit til at små­par­ti­ene uan­sett re­gje­rings­kon­stel­la­sjon vil fort­set­te kam­pen for ny­nors­ken.

- Vi fryk­ter ikke en re­gje­ring med Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de som kunn­skaps­mi­nis­ter for å si det sånn, sier Tennø.

Det er det hel­ler ingen grunn til, skal vi tro par­ti­ets nest­le­der Terje Brei­vik. Han er opp­gitt over Høy­re-ved­ta­ke­ne.

- Iste­den­for å svek­ke side­måls­un­der­vis­nin­gen slik Høyre leg­ger opp til, må vi styr­ke den. Læ­rer­stu­den­ter må få bedre opp­læ­ring, begge mål­for­mer bør i stør­re grad bru­kes i andre fag enn norsk og vi bør star­te side­måls­un­der­vis­nin­gen tid­li­ge­re. Slik sik­rer vi språk­lig fri­het, mang­fold og mer språk­kunn­skap i sko­len også i fram­ti­da, sier Brei­vik.

God­kjent­stem­pel

Skul­le den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen gjen­vin­ne fler­tal­let, føler Mål­la­get seg re­la­tivt trygg på ny­nors­kens vegne. Tennø gir iall­fall re­gje­rin­gen god­kjent­stem­pel etter åtte år med po­li­tisk an­svar for språk­po­li­tik­ken.

Av­vis­nin­gen av for­sla­ge­ne fra Ut­dan­nings­di­rek­to­ra­tet om å slå sam­men skrift­li­ge ka­rak­te­rer i ho­ved­mål og side­mål, er sær­lig po­si­tivt, mener Tennø.

- Kon­se­kven­sen av disse for­sla­ge­ne ville være sta­tus­tap for side­må­let, og det er nett­opp slike sta­tus­end­rin­ger som gir dår­li­ge­re kom­pe­tan­se i side­mål. Side­måls­ord­nin­gen er vik­tig for at ny­nors­ken skal holde seg oppe som bruks­språk, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Re­gje­rin­gen har tid­li­ge­re ved­tatt like kom­pe­tanse­mål for side­mål og ho­ved­mål , samt å be­hol­de stand­punkt­ka­rak­ter og ek­sa­mens­ord­ning. Sam­ti­dig skal det etab­le­res en prøve­ord­ning med sam­let skrift­lig ka­rak­ter de to førs­te årene på vi­dere­gå­en­de, mot at ele­ve­ne får tre norsk­ka­rak­te­rer det siste året på stu­die­spe­sia­li­se­ring.

Grunn­lovs­vern

Ivar Aasen - sunn­mø­rin­gen som voks­te opp i små kår, ble dik­ter, språk­fors­ker og ny­nors­kens far - fei­res med stort pro­gram over hele lan­det man­dag på 200-års­da­gen for hans fød­sel. Men fes­ti­vi­tas til tross, mål­for­men er under sta­dig press, mener Sen­ter­par­ti­ets leder Liv Signe Na­var­sete.

- Vi ser jo hva som kom­mer fra par­ti­ene på høyre­si­den. De øns­ker så til de gra­der å svek­ke ny­nors­ken hvis de får makt til å gjøre det, sier Na­var­sete til Ber­gens Ti­den­de.

Sp-le­de­ren mener det er nød­ven­dig å få inn et lov­vern for ny­nors­ken og tar til orde for grunn­lovs­fes­tet like­stil­ling av ny­norsk og bok­mål.

Vise­for­mann Arve Waage i Bok­måls­for­bun­det mot­set­ter seg for­sla­get og sier til avi­sen at ny­norsk al­le­re­de er «grovt fa­vo­ri­sert» i sam­fun­net. (©NTB)

Les også
Han fann eit språkIvar Aasen
Les også
Vil likestille nynorsk og bokmål i grunnloven
Les også
Feirer Ivar Aasen - gir ut hele avisen på nynorsk