- Sølibat ikke er spørsmål om dogme

Pave Frans sa mandag at sølibat for katolske prester ikke er spørsmål om religiøst dogme, men han forsvarer det likevel som en verdi.

Der­med åpner han døra for at spørs­må­let om ka­tols­ke pres­ter kan være gift, kan dis­ku­te­res.

Kir­ken, og ikke minst Frans' for­gjen­ger Be­ne­dikt, har tid­li­ge­re også sagt at sø­li­bat ikke hører til kir­kens dog­mer slik for ek­sem­pel Jesu opp­stan­del­se gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sam­ta­le med jour­na­lis­ter på flyet til­ba­ke fra Midt­østen på­pek­te han at det fins gifte ka­tols­ke pres­ter, som for ek­sem­pel gifte ang­li­kans­ke pres­ter som kon­ver­te­rer til ka­to­li­sis­men, kop­tis­ke ka­to­lik­ker og pres­ter i noen or­to­dok­se kir­ker.

Prestemangel

Mange ka­to­lik­ker mener at kir­ken bør åpne for at for ek­sem­pel eldre gifte menn, som er pen­sjo­nert, kan or­di­ne­res til pres­ter for å av­hjel­pe den sta­dig mer om­fat­ten­de preste­man­ge­len i den ka­tols­ke kir­ken.

Til jour­na­lis­te­ne sa paven også at han i neste måned for førs­te gang skal møte åtte ofre for sek­su­elt mis­bruk be­gått av ka­tols­ke pres­ter. Møtet skal finne sted i Va­ti­ka­net.

Nulltoleranse for misbruk

Paven gjor­de det klart at det er null­to­le­ran­se for pres­ter som mis­bru­ker barn, og at tre bis­ko­per for tiden er under etter­forsk­ning.

I flere år er pres­ters mis­bruk av barn blitt av­dek­ket i USA, Ir­land, Tysk­land og andre land i Euro­pa og La­tin-Ame­ri­ka, til stor skade for kir­ken.

Hit­til har 848 pres­ter fått spar­ken, og yt­ter­li­ge­re 2.572 per­soner i kir­ken er dømt til å «leve et liv i bønn eller bot», for ek­sem­pel i klos­ter.

Mange ka­to­lik­ker og andre mener at nett­opp sø­li­ba­tet er en med­vir­ken­de årsak til det om­fat­ten­de mis­bru­ket av barn.

©NTB