- Norske barn og unge mobber mest på nett

Den nye boken «Mobbing på digitale arenaer» gir leseren innspill på hvordan voksne kan avdekke, håndtere og forebygge digital mobbing.

Boken er skre­vet av Øy­stein Samnø­en, tid­li­ge­re var dag­lig leder i Barne­vak­ten og nå­væ­ren­de opp­lags­sjef i avisen Dagen. Han har job­bet med te­ma­et i en år­rek­ke.

- So­sia­le medi­er ska­per nye møte­plas­ser og kom­mu­ni­ka­sjons­for­mer. Sam­ti­dig opp­står mu­lig­he­ten for å mis­bru­ke disse are­na­ene til mob­bing, tra­kas­se­ring, trus­ler, rykte­spred­ning og ueg­net bilde­de­ling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Nors­ke barn og unge er blant Euro­pas mest ak­ti­ve bru­ke­re av di­gi­ta­le medi­er. Sam­ti­dig er nors­ke barn og unge blant de i Euro­pa som mob­ber og mob­bes mest, sier for­fat­te­ren til Barne­vak­ten.

Han for­tel­ler at boken først og fremst ret­ter seg mot for­eld­re, læ­re­re og læ­rer­stu­den­ter - men at den også er nyt­tig for andre voks­ne som job­ber med barn og unge.

- Hvor­dan an­be­fa­ler du at boken bru­kes?

- Boken er lett­lest men solid for­ank­ret i både norsk og euro­pe­isk forsk­ning.

- Den gir le­se­ren for­stå­el­se for fe­no­me­net di­gi­tal mob­bing og kunn­skap om om­fang, skade­virk­nin­ger og sym­pto­mer. Boken gir tips til hva voks­ne kan gjøre der­som barn blir mob­bet - eller del­tar i mob­bing av andre.

- Boken inne­hol­der en rekke for­slag til sam­tale­punk­ter med barn og ten­årin­ger som kan be­nyt­tes i både hjem og skole. Ka­pit­let som tar for seg norsk lov og ek­semp­ler på kon­kre­te til­fel­ler som har blitt dom­felt egner seg godt som stu­die- og dis­ku­sjons­grunn­lag for ele­ver i ung­doms- og vi­dere­gå­en­de skole, sier Øystein Samnøen.

Les også
Statsministeren vil bekjempe mobbing
Les også
Skolene får mer ansvar i mobbesaker
Les også
Mobbing kan gi dårlige karakterer