Børre Knudsen og Ludvig Nessa er begge ivrige forkjempere mot abort. Bildet ble tatt under den årlige 13.juni-markering i Oslo i 2007.

- Ludvig Nessa skader ikke Kirken

Kommunikasjonsekspert Hans Geelmuyden mener folk flest oppfatter at Ludvig Nessa taler på egne vegne og ikke på vegne av Den norske kirke.

Geelmuyden er sjef for Geelmuyden.Kiese, og en anerkjent ekspert innen kommunikasjonsrådgivning. Han mener Nessas uttalelser ikke evner å skade kirkens rennomé.


LES OGSÅ:Lyste forbannelser over regjeringsbygget før det smalt

Fremmed og kuriøst


Ludvig Nessa fortalte til Dagen i går at han hadde lyst regjeringskvartalet i bann i forkant av 22. juli. Han ser disse hendelsene i sammenheng, og mener bombingen av regjeringskvartalet kan være et resultat av landets abortlovgivning.

- Hvordan tror du folk flest oppfatter slike utsagn, Geelmuyden?

- Folk synes dette er kuriøst, og det er først og fremst et bidrag til folkehumoren. Det viser en del av kirken som folk flest synes er fremmed, sier den erfarne kommunikatoren.
FAKTA Ludvig Nessa:Residerende kapellan i Borge og Torsnes i Østfold fra 1979.Har i en årrekke drevet aktiv kampanje mot abort, blant annet med sykehusaksjoner.Avskjediget fra Den norske kirke, bekreftet ved ankedom i Eidsivating lagmannsrett i 1991.Arrangerer hvert år den 13. juni en sørgemarsj på årsdagen for vedtaket om å innføre abortloven. Et av elementene i marsjen har vært å uttale en forbannelse over regjeringsbygget.


LES LEDER:Når Gud får skylden



Utenfor kirken


Han mener at Den norske kirke ikke trenger bekymre seg over denne type uttalelser, fordi Nessa oppfattes som en aktør utenfor kirken.

- Jeg tror ikke at Den norske kirke lyses i bann i folks øyne på bakgrunn av dette. Nessa representerer en minoritet. Her taler Nessa på vegne av seg selv og få andre, og det tror jeg folk forstår, sier Geelmuyden.

- Hva med kristne utenfor Den norske kirke?

- Det er selvsagt mulig at han vil bli satt i sammenheng med andre kristne grupperinger, men jeg tror ikke det. Når jeg sier dette så er det fordi jeg har lært å aldri undervurdere den kollektive fornuften. Folk vet at kirken har tatt avstand fra Nessa.



LES OGSÅ
Espen Ottosens reaksjoner her



Medieråd

Når det gjelder hvilke kommunikasjonsstrategi han selv ville anbefalt til en minoritet som kjemper mot strømmen på denne måten, er Geelmuyden klar.

- Jeg ville ikke gitt ham noen tips, det er heller ikke min stil. Jeg ville satt meg ned med ham og spurt «Hva i himmelens navn vil du oppnå med dette da, Nessa?», sier han.


Flott med aksjon


Når det gjelder aksjonene som Nessa og andre planlegger 21. mai er Geelmuyden langt mer positiv.

- Jeg holder ytringsfriheten meget høyt. Jeg var i sin tid villig til å akseptere at Nessa og Knudsen aksjonerte med blodige dukker i abortsaken. Det skal mye til før jeg mener at folk går for langt i sine ytringer. I demokratiets ånd må vi akseptere vidløftige ytringer. Nessas aksjon utenfor Stortinget er langt
innenfor min toleransegrense.


Geelmuyden mener slike ytringer og aksjoner er nødvendige for fellesskapet.

- Uten slike ytringer får vi et samfunn av maur. Jeg er dundrende uenig med Nessa, men støtter at han ytrer seg, sier Hans Geelmuyden.


- Usmakelig

Redaktør for Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, skriver på avisens nettside at Nessas uttalelser bør gis liten plass.

- For Ludvig Nessa er det blitt en vane å bannlyse regjeringsbygget. Når han nå leker Gud og knytter det til 22. juli, blir det ganske usmakelig. Men det er ikke mye å bry seg om, skriver han.


Rare utslag

Lerø mener Nessa og hans støttespillere har rett til å ytre seg, men at de bør holde meninger som de Nessa nå har ytret, for seg selv.

- Ludvig Nessa befinner seg i en religiøs forestillingsverden som gir de merkeligste utslag når tankegods herfra løftes ut i offentligheten. Da blir det langt verre enn det egentlig er, skriver han.

Redaktøren mener at det er forskjell mellom hvordan religiøse og ikke-religiøse oppfatter slike utsagn.

- I en religiøs kontekst kan man tenke slik uten at det virker så brutalt som det virker på folk som ikke kjenner denne forestillingsverdenen, skriver han.


DAGEN