DagenMagazinet inviterte Ludvi
...
DagenMagazinet inviterte Ludvig Nessa inn i et fotostudio. Det er slik vi kjenner ham, mørke klær og gjerne i olabukser. Foto: Marion Haslien
- Livet har gått utrolig fort
Del
- Gud har gjort dette jordiske livet godt, sier Ludvig Nessa som fyller 60 år.
Presten som hele Norge forbinder med aksjoner på norske sykehus er mer enn aksjonist. Han er prest i det han selv kaller "menigheten i Borge av Den norske kirke i asyl". Det aller meste av tiden går til alt annet enn abortaksjoner - det er dessuten mer enn et tiår siden siste aksjon.

- Årene går utrolig fort, spesielt de siste ti årene har gått ekstra fort. Jeg føler meg ikke eldre, men alderen merkes på størrelsen på bokstavene og grå hår, sier Nessa som holder 60-års jubileum i Karmel i Fredrikstad i morgen.

- Når man er seksti er en mer fokusert på nedtellingen mot livets slutt. Når man var yngre føltes døden så fjernt og langt borte. Nå vet man at tiåra går fryktelig fort, bare tenk hvor fort de neste årene vil gå... Det har gått opp for meg at man nærmer seg målstreken. Men selv om man tror på et mye bedre liv etter døden vil man leve i dette livet også. Gud har gjort dette jordiske livet så godt at man ikke har lyst til å gi slipp på det.Møte med dødenNessas mor døde for fire år siden, noe som også satte sine spor. Han strigråt i flere dager.

- Det forundrer meg at jeg skulle reagere slik. Mor og jeg har bodd på hver vår side av landet i flere tiår, men det har blitt nært likevel, sier Nessa som kjemper med tårene bare han snakker om mor.

- Jeg har hatt kjempegode foreldre, legger Nessa til.

Han har mange år bak seg med døden som tema, både gjennom presteyrket og i et begravelsesbyrå.

- Jeg syntes nok at det var vanskelig de første årene, men det ble en viss rutine i dette også. Der det var gamle mennesker mett av dage gikk det greit, men når døden kom med ulykke og barn gjorde det alltid inntrykk.

Nessa bedyrer at han likevel liker å tale i begravelser. Folk fulgte mer med på hva man sa og man møtte folk en ellers ikke ville møtt.

- Midt i sorgen er det godt å forkynne Guds Ord.BeskjedenNessa har aldri vært noen tilhenger av herlighetsteologi. Der man ber om hus, biler eller penger, om man har stor nok tro - likevel er Nessa rikelig velsignet. Mange har gitt ham gaver, som den mye omtalte lastebilen Nessa har påklistret abortbilder. Den fikk han som en gave av TV-pastor Jan Hanvold.

Dessuten fikk han et bedehus for tolv år siden av en indremisjonsforening.

- Vi måtte ut av menighetslokalet vi brukte i Borge. Så kom tilbudet om å få Karmel-bedehuset vederlagsfritt, ler Nessa.

Her har Nessa kontorer og en liten kantine i kjelleren. Det er for øvrig på Karmel han skal holdet sitt 60-årslag søndag, selv om det er den 11. desember han runder tiåret. Alle inviteres til å komme til Karmel i det som starter med gudstjeneste klokken 11.00.

Noen vil kanskje tro at Nessa er en mann som kommer med pekefingeren i tide og utide. Slik kjennes han ikke av venner. Hos Nessa kan man senke skuldrene, blir det sagt. Dessuten er ikke presten noen brautete type, men snarere en beskjeden sjel.

- Det er alltid noe jeg gruer meg til.

- Gruer deg?

- Ja, enten det er gudstjenestetale eller når jeg skal opptre i radio eller TV-debatt. For ikke å snakke om de gangene vi har aksjonert på sykehus eller har markeringer. Jeg har mest lyst til å grave meg ned.Abortaksjoner- Hva er det som har drevet deg til aksjoner når det står imot dine egne følelser?

- Tenk deg den situasjonen at du kjører forbi en barnehage som brenner. Ville du ikke løpt til for å hjelpe da? Da ville en gjøre alt som står i ens makt for å redde barna, sier Nessa.

Interessen for abortkampen begynte allerede på 60-tallet.

- Folk på min alder fikk den inn med morsmelken. Den var omtalt i aviser og i radio før vi fikk loven i 1975. Mens jeg studerte gikk Per Lønning av som biskop på denne saken. I 1978 ble loven helt fri. Året etter ble det kjent at Børre Knudsen tok det ufødte barnet med i sin obligatoriske kirkebønn. Det førte til et stort oppslag i avisen Nordlys.

Senere skulle Børre Knudsen legge ned sitt statlige embete og han havnet i rettsapparatet etter at myndighetene ville kvitte seg med presten. Det var i denne perioden Nessa kom i kontakt med Knudsen og ble hans støttespiller.Vervet av HoveNessa var ferdig med praktikum på MF i 1977. Deretter tok han et friår. Han tilbrakte blant annet et halvt år i kibbutz i Israel og i Francis Schaeffers senteret L'Abri i London. På den tiden var Odd Sverre Hove prost i Ytre Sogn. Han fikk Nessa inn i et vikariat på noen måneder. Deretter gikk det til sjømannskirken i Hamburg.

- På den tiden la jeg inn søknader på jobber hjemme i Norge. En av dem var prest i menighet i Borge. Jeg hadde på forhånd liten tro på at jeg skulle få denne jobben, men slik ble det. Her har jeg vært i over 30 år, sier Nessa.

Det var her Nessa ble avsatt etter å ha talt om abort i blant annet en 17. mai tale. Presten fikk mye oppmerksomhet i lokalavisen og ballen begynte å rulle. Snart ble Nessa kjent som abortmotstander og kompanjong til Børre Knudsen.Født 11. desember 1949

Ugift

Utdannet cand. theol.

Ordinert prest i 1979

Kjent som abortmotstander siden 1980-tallet.

Nessa ble avskjediget fra Den norske kirke, bekreftet ved ankedom i Eidsivating lagmannsrett 18. mars 1991.

Sonet i fengsel i 1999 for å ha nektet å betale bøter etter abortaksjoner.

Er prest i Menigheten Karmel i Fredikstad