Ingvard Hageberg sa opp sitt medlemsskap i protest etter at Den norske kirkes presteforening vedok at prester skal kunne streike.

- Kan godt jobbe gratis når prestene streiker

Meldte seg ut av Presteforeningen i protest.

Den pensjonerte presten på Frekhaug i Meland kommune, Ingvard Hageberg, meldte seg ut av Den norske kirkes presteforening i protest mot streike-tillatelse.

Presteforeningens generalforsamling vedtok tirsdag i forrige uke å oppheve reservasjonen mot å benytte streik som kampmiddel med 106 mot 59 stemmer.

LES OGSÅ: Nå kan prestene streike
- Jeg syns det er viktig at folk får vite at ikke alle er enige med flertallet i presteforeningen, sier Hageberg. Han har så lenge diskusjonen rundt preste-streik har pågått sagt at han ville melde seg ut av foreningen ved et slikt vedtak.En uke etter generalforsamlingen er det seks personer som har meldt seg ut, ifølge generalsekretæren.
Argumentene- En prestestilling handler ikke om en jobb men om et kall som vi har fått og går inn på. Lønnen skal ikke være det viktigste, argumenterer Hageberg.
- Prester har i mange år fått høre at prester bare tenker på lønn, som alle andre. I fremtiden må vi innse at samfunnet ikke vil vurderer prester på samme måte som vi har blitt til i dag, som offentlige tjenestemenn. Da må heller prester vurdere å måtte livnære seg på andre måter, mener han.



LES OGSÅ:
Kirkestreik avverget på overtidLokker prest med nettkampanje

- En katastrofe for omdømmet
Presteforeningen har lovet at en eventuell streik ikke skal gå ut over begravelser. - Om man først har brutt et prinsipp om at en ikke skal streike, er det klart at det kommer til å gå ut over begravelser og lignende i fremtiden. Vi vet ikke hva som skjer om ti år.

- Jeg mener det er en katastrofe for omdømmet til prestene at de nå skal kunne streike. Det viser at en ikke setter folk sine behov for sjelesorg og kirkelige tjenester først men prestens lønn, sier Hageberg.
Vil jobbe gratis ved streik
Oppfordrer du andre prester til å melde seg ut?

- Jeg har ikke tenkt å starte noen aksjon. Men jeg syns det er helt naturlig at de prestene som ser på tjenesten sin som et kall i hvert fall bør vurdere å melde seg ut, sier han. Hageberg sier han med glede vil stille seg til disposisjon om det blir spørsmål etter prestetjeneste i forbindelse med en eventuell framtidig streik uten å ta betalt for det.

(Dagen)