- Ikke grønnere på andre siden
Del
Den engelske avisen The Telegraph skriver at det kan gå mot ekteskap for prins Andrew og hertuginne Sarah - 17 år etter skilsmissen. Advokat Nigel Shepherd ser gjenforeningen som del av en ny trend.

Tidligere i år hadde Aftenbladet en artikkel med følgende tittel: «Nå er eksen drømmepartneren» . Der går det fram at både presten, terapeuten og familiekontoret merker det: Flere finner tonen med sin tidligere kjæreste. Samtidig skiller færre lag.

Hva har jeg mistet?

Frode Thuen, psykolog og samlivsekspert, er ikke overrasket over at folk finner tilbake til hverandre.

- Mange skiller seg litt overilt. Derfor er det ikke overraskende at mange i etterkant tenker gjennom: Hva har jeg mistet?

- Er det en trend at flere finner tilbake til hverandre?

- Det kan jeg ikke svare på, men det som i alle fall er en trend, er at flere gifter seg og at færre skiller seg. Det taler for at folk som har gått fra hverandre ser at det ikke er så mye bedre utenfor forholdet, og at de kanskje ser at det er bedre å finne løsningen innenfor.

Thuen kjenner til en del historier fra Norge om folk som har kommet tilbake til hverandre, og sier det er entydig at ekteskap og stabile samliv er mer verdsatt nå enn på lenge.

- Det ser vi også i homokampen, som handler om adopsjon og om å få rettigheter til den livsstillen som tradisjonelt familieliv innebærer. Vi ser stadig nye grupper som ønsker et vanlig samliv innenfor ekteskapets rammer.

Investerer i bryllup

Thuen peker på at det er mye oppmerksomhet på bryllup for tiden. Media skriver om det, og det har kommet egne blad som skriver om det.

- En del arrangerer svære bryllup, og investerer mye i det. I seg selv er jo det en indikator på at folk setter ekteskap og rammen veldig høyt. Mye høyere enn man gjorde på 70-, 80- og langt ut på 90-tallet. Til sammen utgjør det et bilde som tyder på at ekteskap og stabile samliv er mer i vinden, mener han.

- Hva tror du er årsaken til at man finner tilbake til hverandre etter å ha gått fra hverandre?

- Folk oppdager når de skiller seg at det ikke er så lett å være skilt og at det heller ikke er så lett å etablere nye familier. Da kan det være fristende å finne tilbake den man har levd sammen med.

Ikke ferdig med hverandre

- Har du selv møtt slike par?

- Ja. Det er en del par jeg treffer som har vært fra hverandre i kortere eller lengre tid og som etter en tid oppdager at de ikke er ferdig med hverandre. De har ikke nødvendigvis vært gift, men ønsker å etablere seg på nytt med tidligere samboer. De har kanskje oppdaget at bruddet ble en belastning for barna og en stor påkjenning for seg selv, som gir dem kraft til å gå en ekstra runde.

- Er det større sjanser for å lykkes andre gang?

- Det varierer nok. For noen har en erkjennelse vokst fram over tid. De er sikre på at det er det de vil, og da går det bra. Andre ganger er man usikker og kjenner på ambivalens, og når man så har flyttet sammen gjentas gamle mønstre.

Ikke uvanlig

The Telegraph gjengir en statistikk fra Office of National Statistics i England som viser at en tredjedel av alle bryllup nå er andre ekteskap for brud, brudgom eller for begge . Det fins ikke tall som viser hvor mange som gifter seg på nytt med tidligere ektefelle, men engelske skilsmisseadvokater sier at det ikke er uvanlig.

5.115 menn og 3.914 kvinner giftet seg for andre gang i fjor, viser tall fra SSB. Går vi tilbake til 2008 er tallet høyere. 5.489 menn og 4.524 kvinner giftet seg da for andre gang. Heller ikke her fremgår det hvor mange som gifter seg på nytt med tidligere ektefelle.

Nigel Shepherd, en familieadvokat ved Mills & Reeve, sier i et intervju med The Telegraph at folk ofte fortsetter å være venner etter skilsmissen. Han sier videre at vi ikke hører noe om «gjengifte» med mindre de involverte er kjendiser.

- Det fins enda flere eksempler på folk som har vært skilt og lever sammen igjen, men som velger å ikke gifte seg, sier han .

Ikke grønnere

- Påfallende mange par synes ikke det er grønnere på andre siden, sa parterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes til Aftenbladet tidligere i år.

Også i kirken merker de tendensen til at par prøver om igjen. Bjørn Brakestad, sokneprest i Sola, sa i et intervju med avisen at han oftere opplever at par kommer til kirken og ønsker forbønn og bekreftelse på at de kan prøve på ny igjen.

- Folk tar det ikke lettvint. Mange kjemper mer for forholdet i dag enn før, det merker jeg i vigselssamtalen. De fleste har vært samboere før de gifter seg, og så vil de ha en endring. Ofte er barn en viktig faktor for å gifte seg, sier han.

DAGEN

samfunn,bjørn brakestad,kate elin søyland,nigel shepherd,gjenforening,sarah ferguson,hertuginne sarah,prins andrew,frode thuen,dating,bryllup,terapi,forbønn,skilsmisse,samliv,familie,ekteskap,utenriks,innenriks