Nedlatende: - Jeg har fått innspill fra lærere som reagerer på dette læreverket fra Cappelen. De opplever at kristendomen behandles litt nedlatende og med mindre respekt enn andre religioner og livssyn, sier rådgiver Kristin Gunleiksrud i IKO til DagenMagazinet. illustrasjons

- Cappelen er nedlatende overfor kristendommen

Flere pedagoger protesterer på hvordan kristendommen er omtales i RLE-bøkene «Vi i verden» fra Cappelen forlag.

DagenMagazinet skrev torsdag at forlaget har fjernet Kristus fra tidsregningen,og i stedet tatt i bruk betegnelsen før/etter «vanlig tidsregning».

- Jeg har fått innspill fra lærere som reagerer på dette læreverket fra Cappelen. De opplever at kristendomen behandles litt nedlatende og med mindre respekt enn andre religioner og livssyn, sier rådgiver Kristin Gunleiksrud i IKO til DagenMagazinet.

Hun opplever at Cappelen og noen andre i RLE-faget nedtoner den kristne arven som vi har i Europa og usynliggjør den i et forsøk på å være nøytrale og å vise alle religioner respekt.

- Jeg mener at dette er en feilaktig måte å gjøre det på, fordi det er ikke krenkende for andre religioner og livssyn at vi har den arven vi har i Europa. Vi viser ikke respekt for andre religioner ved å forsøke å late som om kristendommen ikke er til stede.



Majoritetsreligion

I RLE-faget bør kristendommen få fremstå som den den er, en majoritetsreligion som har preget og preger europeisk liv og arv.

- Kristendommen blir ikke mindre viktig fordi om det også finner buddhister, muslimer, jøder og humanetikere her i landet. Og en usynliggjøring av hvordan den kristne tradisjon har preget Europa og Norge, som for eksempel å bruke «etter vanlig tidsregning», må jo snarere forvirre elever med en annen religiøs bakgrunn.

Rådgiveren mener at elever med en annen religiøs bakgrunn trenger å forstå hvordan kristendommen har påvirket samfunnet.

- Du skaper problemer for dem hvis du forsøker å tilsløre den kristne tro og tradisjon. Vi sier før og etter Kristus fordi det har vært en tidsregning i Norge i hundrevis av år. Å fjerne dette uttrykket for den betydning kristendommen har hatt, er som å forsøke å fjerne de kristne elementene fra julefeiringen.

Gunleiksrud mener det er fullstendig urimelig, og at en gjør elevene en bjørnetjeneste ved å fjerne Kristus fra tidsbetegnelsen.

- Du tror at du viser dem respekt, men du fratar dem muligheten til å lære hva slags land Norge er. Derfor oppnår du det motsatte ved en sånn misforstått tilpasning, sier hun.



- Bare dumt

Rektor Bjarne Kvams første tanke når han hører om den nye tidsregningen er et Henrik Ibsen-sitat hentet fra Peer Gynt: «Hvor utgangspunktet er galest, blir tidt resultatet originalest».

- På en måte vil jeg si at dette er bare dumt.

Kvam mener at signalet fra departementet og direktoratet var at navnet skulle endres fra KRL til RLE, men at innholdet skulle være det samme. Men endringen har satt i gang en prosess som gjør at de «kreative» blir enda mer kreative. Og Cappelen ser ut for å forsøke å bli best i klassen for nøytralitetstenkning.

- Hvis du først gir deg inn på dette, er det ikke grenser for hva du må rydde opp i av norsk språk og det som kalles norsk kulturarv. Når Cappelen argumenterer med at endringen er en nødvendig konsekvens av en nøytralitet i faget, må en kunne spørre hvilke sanger som kan synges i skolen. Nasjonalsangene våre er krydret med kristent innhold og språk. Vil de virkelig gi seg i kast med det? Og hva med litteraturen vår?, spør Kvam.



- Underlig

Daglig leder for Kristent Pedagogisk Forbund, Inger Bakken, sier dette om den nye tidsbetegnelsen:

- Dette virker veldig underlig. Vi kan ikke forstå vårt samfunn uten å kjenne den kristne kulturbakgrunnen, sier hun.

Bakken tror det er uheldig å tilsløre hva som er vår tradisjon og kulturbakgrunn.

- Jeg tror jeg det vil være et større problem for en humanetiker enn for en muslim, i hvertfall i forhold til den kontakten jeg har med muslimer så har jeg aldri oppfattet at det er problematisk, sier hun.


DM







Relaterte lenker:
KrF og FrP om Vi i verden
Cappelen har fjernet Kristus