UTVIKLE: - Forliket sa at man skal ha mulighet til utvikle skolene og at det skal være et levende skoletilbud. Da må man både kunne utvide og endre på ting innenfor den aktuelle loven, sier nestleder i KrF, Dagrun Eriksen. FOTO: DAGEN-ARKIV

- Byråkratiet hindrer bibelskole-vekst

Kristelig Folkeparti engasjerer seg for Acta og andre bibelskoler som har fått avslag på søknader på grunnlag av strenge kritererier i Utdanninsdirektoratet.

- De siste dagers oppslag både i Dagen og andre aviser viser til fulle det som har vært min mistanke hele tiden, nemlig at det sitter en veldig motstand i byråkratiet mot disse skolene, særlig bibelskolene, sier stortingsrepresentant Dagrun Eriksen.
Tirsdag sa rektor Martin Cave ved Acta, IMI-kirkens bibelskole, til Dagen at
mangfoldet knebles og begrenses av nye innstramminger fra direktoratet.
- Man lager kriterier som jeg ikke kan se spor etter i politisk styring. Jeg kan ikke se at noen politikere har gitt ordre om at man for eksempel skal undersøke hva slags behov det er for disse skolene. Jeg opplever at direktoratet og byråkratiet som ikke ønsker disse skolene lager veldig strenge kriterier, sier Eriksen.
Hun sitter som første nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Møte før ankebehandling

Etter å ha blitt kontaktet av Acta rett etter valget ble Eriksen oppmerksom på de nye kravene som kan få følger for alle bibelskoler som ønsker etablering, utvidelse eller andre endringer.
- Anken fra Acta ligger i departementet. Og så fort jeg ble kjent med saken, ba jeg om et møte med politisk ledelese i Kunnskapdepartementet for å få snakke om kriteriene for bibelskolene. Nå kan ikke jeg avgjøre en ankesak og departementet må være forsiktige i forhold til en konkret sak, men det er den som satte i gang at vi ba om møtet som skal være denne uken.
Eriksen mener at det trengs en opprydding slik at godkjennelsesprosessen kan bli i samsvar med privatskoleforliket mellom KrF og regjeringspartiene.

Mangelfull kunnskap

- Forliket sa at man skal ha mulighet til utvikle skolene og at det skal være et levende skoletilbud. Da må man både kunne utvide og endre på ting innenfor den aktuelle loven, sier Eriksen.
Hun tror at en del av problemene skyldes mangelfull kunnskap om innhold og særpreg ved de ulike bibelskolene.
KrF-politikeren er litt beroliget av politiske signaler hun har fått, og synes det er positivt at flere kristne skoler også på grunnskoleplan har fått godkjennelse etter å ha anket til departementet. Men hun mener at kriteriene for bibelskolene må endres snarest.

Fakta: Krav til bibelskoler
• Direktoratet ber bibelskoler, kunstskoler og andre såkalte Diverse-skoler om utfyllende informasjon slik at de kan vurdere:
1. Samfunnets behov for skoletilbudet,
2. Arbeidsmarkedets behov for opplæringen
3. Etterspørselen etter det aktuelle skoletilbudet blant utdanningssøkende
4. Ledig kapasitet ved tilsvarende skoler.

DAGEN