TROENDE: I dag er det 100 år siden han nådde Sydpolen i kappløp med engelske Scott. Han utrykker en dyp kristen tro i sine dagbøker.

- Amundsen var sterkt troende

Mens Fritjof Nansen avfeide Gud, var Roald Amundsen en sterkt troende person. I dag feirer vi mannen som nådde Sydpolen først. 

Allerede under hans første ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen skriver Roald Amundsen i sine dagbøker at han legger sitt liv i Guds hender. Derfra og til hans død 25 år senere er Amundsens liv preget av bønn, tro og under.

- Flere ganger i Amundsens dagbøker kan vi lese om konkrete situasjoner der han mener seg reddet av Gud, forteller en av Norges fremste Amundsen-eksperter, Tor Bomann-Larsen, til Dagen. Han er forfatter av flere bøker om Roald Amundsen.

Står opp fra de døde


I 1925 får Roald Amundsen et religiøst gjennombrudd. Polfareren og mannskapet hans blir liggende tre uker i isen på Nordpolen etter at flyet deres har styrtet. I tredje uke klarer utrolig nok Amundsen og de andre gutta å få flyet opp i luften og fly tilbake til Spitsbergen.
- Isen er dødens territorium og det virket umulig for dem å komme seg levende derfra. Da Amundsen likevel klarer det beskriver han det som et under fra Gud, forteller forfatteren.

Hendelsen får mye oppmerksomhet. Amundsen og hans lag oppstår nærmest fra de døde etter tre uker.
- Etter denne episoden intensiveres Amundsen sin tro, og han gjør et stort nummer av at Gud har reddet ham når han skriver om dette i sine dagbøker.

Kontakt med Frelsesarmeen


- Hadde Amundsen noe forhold til kirken eller kristne ledere?
- Ikke hva jeg vet. Men jeg minnes å ha lest at han hadde en kontakt i Frelsesarmeen. Amundsen var jo en folkelig person. Han var opptatt av å ha kontakt nedover, så det er ikke ulogisk at det nettopp var i Frelsesarmeen Amundsen hadde sin kontakt.

Selv om Amundsen har mye til felles med Nansen når det kommer til eventyrlyst og erobringer, er de veldig ulike når det kommer til kristen tro.
- Nansen er opptatt av det vitenskapelig og er opplagt en ikke-troende. For Amundsen er det tvert om. Han er ikke så opptatt av det vitenskapelige og er veldig Guds-orientert. Han har helt klart et annet sinnelag enn Nansen, sier Bomann-Larsen.

En slags martyr


Roald Amundsen var ikke bare en troende, han fikk også en slags glorie av sin samtid like etter sin død.
Det siste polfareren gjorde var å fly over Nordpolen for å redde sin fiende oberst Nobile. Året var 1928 og redningsaksjonen kostet ham livet.
Regjeringen bestemte at 14. desember, Sydpoldagen, skulle bli en minnedag for Roald Amundsen. Alle landets kirkeklokker klang og hans handling ble sett på som et martyrium.

- Roald Amundsen ga sitt liv for å redde en annen. Han fikk nærmest et rykte som et slags overmenneske etter sin død, forteller Bomann-Larsen.DAGEN