- Åpner for totalitært barbari

Et avhumanisert samfunn er konskvensen av leger uten reservasjonsrett, mener initiativtager Ferdinand Wyller. Han arrangerte fakkeltog i Bø.

70 per­soner hadde tatt turen til Bø sen­trum for å vise sin støt­te for re­ser­va­sjons­ret­ten.

Bygda i Tele­mark er blitt sym­bo­let for de­bat­ten om le­gers mu­lig­het til å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort. Ved lege­sen­te­ret i bygda re­ser­ve­rer tre av fire leger seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lør­dag dro kunst­ner og for­fat­ter Fer­di­nand Wyl­ler, sam­men med sin kone, i gang fak­kel­tog for å vise sin støt­te.

- Vi møt­tes på tor­get og gikk opp til kir­ken. Der av­slut­tet vi med sang, sier han til Dagen.

Fak­kel­to­get møtte ingen mot­de­mon­stra­sjo­ner, selv om dette var til­yst.

- Det var en bil som kjør­te rundt og lagde bøll. De spil­te høy mu­sikk, men klar­te ikke å spo­le­re mar­ke­rin­gen vår. Jeg er vel­dig for­nøyd og takk­nem­lig, sier han.

Si­vi­li­sa­sjon

I sin ap­pell trakk Wyl­ler frem det han mente sær­pre­get et si­vi­li­sert men­nes­ke. Et slikt men­nes­ke tar vare på de sva­kes­te i sam­fun­net.

- Dette er nå under press på grunn av alle de abor­te­ne vi har årlig i Norge. Men­nes­ker Downs syn­drom er i ferd med å bli borte. Det er en dar­wi­nis­tisk se­lek­sjon, den ster­kes­te over­le­ver. Det er rov­dyr­ka­pi­ta­lis­te­nes fi­lo­so­fi, sier Wyl­ler.

Hans andre mo­ment var at sam­vit­tig­he­ten er et tegn på si­vi­li­sa­sjon.

- Det er et ge­nuint men­nes­ke­lig trekk. Det er vårt indre lys, vårt indre kom­pass. Det er vik­tig at leger er mo­ralsk sen­si­ti­ve, de skal for­val­te liv og død. Blir det yr­kes­for­bud for disse le­ge­ne, er det et sig­nal om at sam­vit­tig­he­ten ikke er vik­tig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For livet

Wyl­ler tok også til ordet for et livs­ve­sen.

- På samme måte som mi­li­tær­ve­se­net er et ap­pa­rat for å drepe, ten­ger vi en inn­stans som bærer frem livet.

Wyl­ler er for­fat­ter og kunst­ner, mar­ke­rin­gen var et pri­vat ini­tia­tiv. Men han ute­luk­ker ikke nye mar­ke­rin­ger.

Dagen