PROBLEMATISK: - Mange kvinner
...
PROBLEMATISK: - Mange kvinner nektes skilsmisse av mannen og flerkoneri i praksis er mer utbredt enn de fleste liker å tro, også i Norge. Særlig problematisk blir dette når det er kombinert med tvangsgifte, mener Hege Storhaug, informasjonsansvarlig i Human Rights Service. Foto: DM-arkiv
– Skrekkinngytende utvikling
Del
Informasjonsansvarlig Hege Storhaug i Human Rights Service synes det er svært problematisk at muslimer vinner fram med særkrav.
Storhaug mener det er svært sannsynlig at det i Europa vil bli rom for å ta hensyn til sharia når det gjelder ekteskap, skilsmisse og barnefordeling. Hun sier det allerede er blitt tatt hensyn til sharia i europeiske rettssaler:– I en rettssak i Tyskland var det en dommer som mente at en muslimsk kvinne måtte forvente at mannen slo i og med at han gjorde det i henhold til Koranen.Hun legger til at dette skapte oppstyr, men tror det skjer mye under overflaten som ikke får oppmerksomhet. Blant annet nevner hun at mange kvinner nektes skilsmisse av mannen og at flerkoneri i praksis er mer «utbredt enn de fleste liker å tro», også i Norge. Særlig problematisk synes hun dette blir når det er kombinert med tvangsgifte.Muslimske enklaverStorhaug påpeker at det allerede er etablert shariadomstoler i England, som først og fremst tar seg av spørsmål om kvinner og skilsmisse.– I det sekulære samfunnet, som er basert på frihet og menneskeretter, må de samme reglene gjelde for alle. Aksepterer vi litt sharia, kommer det bare krav om mer sharia. Det skjer hver gang vi gir etter for press, sier hun, og legger til:– Ingen er tjent med at det utvikles parallelle samfunn i Europa, men det finnes allerede muslimske enklaver der sharia praktiseres. I Frankrike er det for eksempel islamistiske grupper som reiser rundt til muslimske hjem og sjekker at kvinnene er tildekket.

DM