Kroneverdien har falt i høst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Svenske kroner nesten like mye verdt som norske

Rentekuttet førte til at verdien på norske kroner falt torsdag. Nå er svenske og norske kroner omtrent like mye verdt.

IfølgeNRK er det 14 år siden den norske kronen var så svak målt mot nabovalutaen. En svensk krone kostet torsdag ettermiddag 96 norske øre.

– Vi må tilbake til sommeren 2000 for å finne en like sterk svensk krone. Heri ligger kanskje noe av det man ønsker å oppnå, at det blir mindre attraktivt for nordmenn å dra over grensa for å handle, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kroneverdien har falt i høst. Etter Norges Banks kutt til en historisk lav styringsrente på 1,25 prosent, ble det ytterligere fart på valutavekslingen.

Den umiddelbare reaksjonen var ifølgeNettavisen et fall på 11 øre mot dollar og 12 øre mot euro. Det betyr – for første gang siden finanskrisen – at en euro nå koster 9 kroner. For en dollar må du torsdag formiddag betale 7,24 kroner.

Virkningen for folk flest er at det blir dyrere å reise på ferie til utlandet, mindre lønnsomt å dra på harryhandel til Sverige og dyrere å handle i utenlandske nettbutikker. Men for den delen av norsk næringsliv som lever av eksport og som ikke driver i petroleumsbransjen, er svekket kronekurs gode nyheter. (©NTB)