IKKE RÅD: Roger Valdersnes Lar
...
IKKE RÅD: Roger Valdersnes Larsen, trebarnsfar fra Nordhordland, skriver åpent at de er en familie som har ønsket å dra på familiestevne, men at de som oftest ikke har hatt råd. Foto: Johanna Hundvin Almelid
– Dyrt å være kristen
Del
Han opplever at det er er dyrt å være kristen, og frykter at folk med dårlig råd holder seg unna menigheten.

Debatten om inngangspenger på kristne stevner engasjerer, og mange har deltatt i diskusjonen på dagen.no og dagensdebatt.no de siste dagene.

En av dem er Roger Valdersnes Larsen, trebarnsfar fra Nordhordland.

Han skriver åpent at de er en familie som har ønsket å dra på familiestevne, men at de som oftest ikke har hatt råd.

Han forteller at han har måttet innse at det å delta aktivt i menighetsliv og andre aktiviteter i kristen regi er noe de som familie ikke fullt ut kan ta del i.

«Det er forbeholdt de som har to fulle inntekter og orden på sysakene», skriver han.

Stevneguiden.no er oppslagstavlen for Kristen-Norge  

Besteborgerlig

Valdersnes Larsen frykter at en del kristne miljø har blitt litt besteborgerlige.

– De som går der har alt på stell. De er flinke på jobb og har god økonomi. Selv tilhører jeg en gruppe som ikke greier å delta på like vilkår. Man blir på en måte avhengig av å være den som andre «må bære med seg», og det er ganske ydmykende. De kristne bekrefter på en måte det livet du hadde før. Derfor kan menighetslivet oppleves som diskriminerende for de med svakest økonomi, tror han.

Han er redd for at krav til høy standard på leir og helgetur med menigheten ekskluderer mange. Selv ønsker han ikke å ta imot det han omtaler som «almisser».

– Man ønsker jo å bidra. Slik er det i alle fall for meg. Derfor blir det sånn at vi velger å si nei til menighetsleir, og kanskje kutter ut sommerleir. Men hvis vi kan, så drar vi, fordi vi har tenåringer som synes det er flott å treffe andre kristne ungdommer.

Regninger eller stevne?

Familien Valdersnes Larsen har bevisst valgt bort familieleir med Ungdom i Oppdrag og sommerstevne på Hedmarktoppen .

Årsak: Det blir for dyrt.

I stedet har de ved flere anledninger reist til Sarons Dal . Der er det gratis å gå på møter. Man betaler bare for barnegrupper og for oppholdet på campingplassen. Til gjengjeld har de lange kollekttaler som han prøver å unngå.

– Det er tøft å sitte og høre en tale om alle fantastiske ting du kunne tenke deg å støtte, men som du ikke har råd til, sier han.

Han understreker at familien ikke har spesielt dårlig økonomi, men at de ikke har så mye ekstra å rutte med.

– Det går bare rundt, og kanskje så vidt det også. Med så stor andel som er ufør og utenfor arbeidslivet, er det mange som er i den posisjonen. Da blir det gjerne et spørsmål om man skal betale regninger eller dra på familiestevner.

De har likevel prioritert å reise noen ganger, av hensyn til de eldste.

– Men også på stevnet har det vært lagt til rette for aktiviteter som ekskluderer noen økonomisk, og det synes jeg er simpelt.

Han frykter at noen kristne aktører har gått fra å drive et stevne med forkynnelse, til å drive kommersiell ferieaktivitet.

– Jeg føler meg litt lurt av det, sier han.

Valdersnes Larsen opplever at det har blitt unormalt å ikke ha nok til det man ønsker.

– Jeg tror tidsånden har kommet inn blant oss kristne, sier han.

Les også:dagen.no,hedmarktoppen,sarons dal,ungdom i oppdrag,roger valdersnes larsen,inngangspenger,stevne,konferanse,stevneguiden.no