«Det gis ikke støtte for operasjoner i utlandet der hvor vi har kompetanse i Norge»

Helse Vest forsvarer sitt avslag om å gi støtte til familien Stensland.

- Det gis ikke støt­te for ope­ra­sjo­ner og be­hand­ling i ut­lan­det der hvor vi har kom­pe­tan­se i Norge.

At nors­ke leger for ek­sem­pel ikke fin­ner in­di­ka­sjon for ope­ra­sjon, betyr ikke at det mang­ler kom­pe­tan­se i Norge, frem­hol­der kom­mu­ni­ka­sjons­di­rek­tør Bente Aae i Helse Vest over­for Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun leg­ger til at pa­si­en­ter har også rett på ny vur­de­ring her i lan­det, om man øns­ker og mener det er behov for det.

- Vi­de­re er det også mu­lig­het for å klage på ved­tak en måtte være uenig i, sier hun.

Helse Vest hen­vi­ser til ut­ta­lel­ser fra fa­mi­li­en Stens­land om at de al­le­re­de i 2008 fikk be­skjed om at Helse Vest hadde slut­tet å fore­ta en slik ope­ra­sjon som her var ak­tu­ell, og Norge hadde på dette fel­tet ingen vel­lyk­ke­de ope­ra­sjo­ner å vise til.

- Er det ikke slik i syke­hus­ga­ran­ti­en at hvis det ikke kan til­bys en til­sva­ren­de ope­ra­sjon i Norge, så har pa­si­en­ten rett på å få dek­ket dette i ut­lan­det?

- Grunn­la­get for denne på­stan­den kjen­ner vi ikke. Be­hand­ling i ut­lan­det dek­kes om vi ikke har kom­pe­tan­se her i lan­det, og det gjø­res en vur­de­ring av at pa­si­en­ten da bør be­hand­les i et annet land. I dette til­fel­let ble det kon­klu­dert med at kom­pe­tan­sen fin­nes i Norge, sva­rer Bente Aae, som leg­ger til at det er godt å se at Atle er blitt frisk.

Les også
- Rett på tilsvarende operasjon i utlandet
Les også
Norske leger kunne ikke hjelpe Atle (18). Det kunne israelske.Dette sier loven