Den humanitære situasjonen på Gazastripen blir stadig mer alvorlig. Her leker barn i en slum sør på Gazastripen tidligere i august. Illustrasjonsfoto: Hatem Moussa /AP / NTB scanpix

USA stanser bistand til palestinerne

Donald Trumps regjering har besluttet å kutte over 200 millioner dollar i planlagt bilateral bistand til palestinerne, opplyser utenriksdepartementet.

Departementet varslet fredag Kongressen om beslutningen, som kommer i kjølvannet av en gjennomgang av finansieringen av prosjekter på Vestbredden og Gazastripen.

Bistandspengene, som utgjør over 1,6 milliarder kroner, skal omdirigeres til andre prosjekter med høy prioritet, heter det ifølge nyhetsbyrået AP, som har sett det korte notatet til Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den amerikanske bistanden som ble godkjent i fjor og skulle utbetales for inneværende budsjettår, var øremerket for prosjekter som støtter godt styresett, helse, utdanning og sivilsamfunn.

I begrunnelsen til Kongressen knyttes bistandskuttet til «verdenssamfunnets utfordringer i å yte bistand til Gaza, der Hamas' kontroll setter innbyggerne i fare og forringer den allerede forferdelige humanitære og økonomiske situasjonen».

En høytstående tjenestemann i utenriksdepartementet sier til AFP at beslutningen ble gjort på presidentens anmodning.

Kuttet skjer mens Trump og hans Midtøsten-rådgivere, Jared Kushner og Jason Greenblatt, forbereder seg på å presentere en lenge varslet, men stadig høyst uklar fredsplan for Israel og De palestinske selvstyremyndighetene.

USA stanset tidligere i år nærmere 2,5 milliarder kroner i årlig pengestøtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). UNRWA sørger blant annet for mat, skole og helsetjenester til rundt to tredeler av Gazastripens to millioner registrerte flyktninger, og de ansatte truer nå med å legge ned arbeidet og lamme virksomheten.

Les også
Utenriksministerens besøk i Israel
Les også
Norsk aktivist skutt og såret på Vestbredden
Les også
FN-ansatte på Gazastripen protesterer mot store kutt
Les også
Palestinske politikere møttes for å løse Gaza-krisen
Les også
– Norske penger havner i en pott som finansierer terror mot Israel