Ledere i Smiths Venner anklages for kjeltringstreker

Ledere i Smiths Venner er i hardt vær. I en reportasje på tolv sider i Dagens Næringslivs lørdagsmagasin refereres anklager om kjeltringstreker, skatteunndragelse og manipulasjon.

Smiths Venner-toppene Bernt Aksel Larsen og Kåre J. Smith skal i januar ha mottatt en e-post fra en av deres nærmeste medarbeidere, nederlenderen Jonathan van der Linden.

I e-posten beskriver Linden et dobbeltliv. Utad levde han et fromt liv, men han hadde mistet troen på Gud, fått ny kjæreste og ville ikke lenger løse oppdrag for Smith og Larsen. I e-posten sparte ikke Linden på kruttet:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Det jeg måtte være med på er bare kjeltringstreker, skatteunndragelse, manipulasjon av vennene og styret i de forskjellige organisasjoner», skrev Linden ifølge Dagens Næringsliv.

«Lar dere meg i fred, lar jeg dere i fred», la han til.

200.000 e-poster

Noen uker senere fikk Linden besøk av nederlandsk politi. Han var anmeldt og siktet for underslag, bedrageri og hvitvasking av 75 millioner kroner. Nederlenderen innrømmet å ha lurt unna penger fra selskaper tilknyttet Smiths Venner, men saken er ennå ikke blitt berammet for retten.

På Lindens datamaskin lå det nærmere 200.000 e-poster som var sendt mellom han, Bernt Aksel Larsen, Kåre J. Smith og flere andre ledere i den kristne forsamlingen.

DN og den nederlandske avisen NRC Handelsblad har fått tilgang til e-postene. Korrespondansen viser hvordan de to norske toppene tok kontroll over menighetens milliardformue og endte med en formidabel gevinst i eget selskap.

Kåre J. Smith har ikke svart på spørsmål fra DN. Styret i Brunstad Kristelige Menighet (Smiths venner) ønsker ikke å svare på spørsmål om driften av menighetens internbank på Kypros. Begrunnelsen er at Smith er innkalt som vitne i straffesaken i Nederland.

«Avgjøres i pressen»

Bernt Aksel Larsenskriver om saken på sin egen blogg:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Jonathan van der Linden og advokat John Peters ønsker nemlig ikke at deres straffesak skal avgjøres i retten. De ønsker at den skal prosederes og avgjøres i pressen lenge før rettssaken er kommet i gang. Dagens Næringslivs oppslag i Magasinet lørdag kunne like gjerne være skrevet av advokat Peters. Det samme gjelder oppslagene i det nederlandske NRC Handelsblad de siste par ukene.»

Her kan dulese hele blogginnlegget.