Optimist: – Vi tror prosjektet
...
Optimist: – Vi tror prosjektet kan lykkes, og det gjør det også lettere og kjekkere å drive valgkamp, sier konstituert partileder for Kristen­demokratene, Isabella Arendt. Foto: Berit Jørgensen
«Vikaren fra himmelen»
Del
Isabella Arendt tok over ledelsen av Kristendemokraterne i Danmark for to uker siden. ­Nå kan partiet komme over 
sperre­grensen.

5. juni går danskene til stemme­urnene, og før første gang på 14 år kan det ende med at Kristen­demokraterne (KD) tar plass i Folketinget.

Ved forrige folketingsvalg i 2015 fikk partiet kun 0,8 prosents ­oppslutning og ingen mandater.

Men så skjedde det plutselig noe. Isabella Arendt overtok styringen av partiet, og KD gjorde et solid byks på meningsmålingene.

En måling i forrige uke gav partiet en oppslutning på 2,2 prosent, et resultat som ville gitt dem fire mandater i Folketinget. Det er første gang på 14 år at KD har en meningsmåling som er over sperre­grensen på 2 prosent.

– Det er helt fantastisk. Nå ser det fornuftig ut på menings­målingene. Det er fremdeles to uker igjen av valgkampen, men vi er meget optimistiske. Dette kan bli en historisk seier, sier Arendt til Dagen.

Hoppet inn i tv-debatt

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen skrev ut nyvalg 7. mai, var det Stig Grenov som var KDs leder. Samme dag deltok han i en partilederdebatt hos tv-kanalen Danmarks radio. Men etter debatten fikk Grenov et illebefinnende, og Arendt kom inn som vikar i neste debatt som ble sendt på TV 2 samme kveld.

– Isabella var tilfeldigvis i nærheten. Hun gjorde det kjempegodt. Det var helt vilt. Nå blir hun kalt vikaren sendt fra himmelen i flere medier, sier en meget ­begeistret Anne Grølund som er pressekontakt for KD.

Få dager senere ble det klart at Arendt, som i utgangspunktet er nestleder, skal være partileder­vikar ut valgkampen.

Familieparti

– Oppslutningen økte etter at du tok over som leder. Hvorfor tror du det er slik?

– Jeg tror vi har lyktes med å nå ut med vår politikk. Vi har også et bedre mannskap enn på lenge og stiller med mandater i alle kretser. De gode meningsmålingene skyldes ikke bare tv-debattene, men alt som skjer rundt omkring i hele landet hvor vi deltar i mange debatter. Vi blir invitert til flere arrangement og får mer oppmerksomhet, sier Arendt.

– Hvilke saker er de viktigste dere kjemper for?

– Barne- og familiepolitikk, kortere skoledager, lengre foreldrepermisjon og tilskudd for å være hjemme med egne barn. Vi vil gjøre det lettere å være barnefamilier i Danmark, og vi vil ­bekjempe stress.

Mer pop enn ­ statsministeren

Den danske avisen B.T. publiserte i forrige uke en popularitetsmåling av lederne for de 13 partiene som stiller til valg ved Folketinget.

I målingen havnet Arendt på en femteplass, én plass over statsminister Rasmussen. Mette Fredriksen, leder for Sosialdemokratiet, som er det største opposisjonspartiet, var den mest populære politikeren på målingen.

– Det er veldig bra, var Arendt sin umiddelbare respons da hun ble intervjuet av B.T.

– Bedre det, enn å være nummer 13. Det ville ikke vært en god ­opplevelse, fortsatte hun.

KD beskriver seg som et sentrumsparti, men vil samarbeide med borgerlig side og peker på Rasmussen som sin statsministerkandidat.

De kom for første gang inn på Folketinget med et brak i 1973. Den gang het partiet Kristeligt Folkeparti, og de fikk hele syv ­representanter. Partiet ble stiftet noen år tidligere som en direkte konsekvens av debatten om fri abort i Danmark.

To år senere, i 1975, hadde de ni representanter. Deretter gikk det nedover og i 2001, forrige gang de ble valgt inn på Folketinget, hadde KD fire mandater.

Optimist

– Hvor mange mandater tror du kan komme inn for KD?

– Kommer vi over sperregrensen, får vi inn fire mandater. Hvis ikke, tror jeg vi får inn enten to ­eller tre, sier Arendt til Dagen.

– Det er en hard valgkamp og vi skal fortsette arbeidet. Vi tror prosjektet kan lykkes, og det gjør det også lettere og kjekkere å drive valgkamp.