KRITISERES: Den syrisk-ortodokse patriarken kritisererer Kirkenes Verdensråd og genrealsekretær Olav Fykse Tveit for unøyaktighet og manglende objektivitet, og advarer mot at KV kan bli brukt som et politisk redskap i konflikten.

Får Syria-kritikk av ortodoks patriark

KV-general Olav Fykse Tveit beskyldes for å være likegyldig til kirkenes lidelser i Damaskus.

Kirkenes Verdensråd (KV) fordømte i forrige uke de militære angrepene på sivilbefolkningen i distriktet Øst-Ghouta i Damaskus. I uttalelsen som var signert generalsekretær Olav Fykse Tveit, het det at KV er sjokkert over at kampene fortsetter til tross for Sikkerhetsrådets enstemmige resolusjon om humanitær våpenhvile.

KV bad om at Sikkerhetsrådet og særlig land med direkte innflytelse på bakken, sørger for å få slutt på tragedien som har pågått så lenge i Øst-Ghouta - og nylig også i Afrin, samt andre beleirede områder. Samtidig fordømte de alle parter i konflikten som rammer sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Unøyaktige

KVs uttalelse har provosert den syrisk-ortodokse partiarken Ignatius Aphrem II. I et åpent brev som er stilet til Fykse Tveit, stiller patriarken seg svært kritisk til at KV kun nevner lidelsene i Øst-Ghouta og ikke de lidelsene sivilbefolkningen i Damaskus ellers utsettes for på grunn av beskytning fra opprørere nettopp i Øst-Ghouta.

– Du nevner 550 ofre som er drept i Øst-Ghouta, inkludert 130 barn. Men du lar være å nevne de hundrevis av sivile, inkludert mange barn, som er drept av raketter og missiler som kommer fra Øst-Ghouta, skriver patriarken og tilføyer at mange av disse missilene har lang rekkevidde og rammer områder som er befolket av kristne – og som tilhører kirker som er med i KV.

– Angrep på sivile på alle sider burde fordømmes, skriver han.

Den syrisk-ortodokse patriarken sparer ikke på kruttet i sin kritikk av KV. Han beskylder dem blant annet for unøyaktighet og manglende objektivitet, og advarer mot at KV kan bli brukt som et politisk redskap i konflikten.

– Vi føler at måten KV forholder seg til kirkene i Syria på, viser at de er likegyldige til kirkenes stemme, skriver patriarken.

– Overtolker

Olav Fykse Tveit mener patriarken overtolker KVs uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bakgrunnen for uttalelsen var at våpenhvilen som er vedtatt av Sikkerhetsrådet ikke blir respektert. Vi ville påkalle oppmerksomhet om sivilbefolkningens lidelser og si at dette må ta slutt, sier Fykse Tveit til Dagen.

Han understreker at KV ikke hadde til hensikt å gi noen altomfattende analyse av konflikten i Syria i sin uttalelse, og at de ikke har noe ønske om å fortie at det også er andre grupper som lider.

– Burde dere likevel ha nevnt at opprørere i Øst-Ghouta skyter mot sivilbefolkning i Damaskus?

– Dersom en leser vår uttalelse, ser en at vi legger vekt på å fordømme all våpenbruk og å uttrykke solidaritet og støtte til alle som er rammet. Jeg forstår at han ønsket at vi eksplisitt nevnte flere, og det kunne være grunner til det. Men vi var bevisst på å førdømme all bruk av våpen og særlig mot sivile, svarer Fykse Tveit.

– Hvordan reagerer du på kritikken om at KV ikke er godt nok informert?

– Vi henter informasjon fra ulike kilder, men vi kan ha god nytte av at patriarken og andre kirker deler enda mer med oss. Vi har for øvrig hatt møter med ham og andre kirkeledere om hvorvidt jeg burde besøke Syria, men de har konkludert med at tiden ikke er inne. Det er vanskelig å gjennomføre et slikt besøk uten å bli del av det politiske spillet, sier generalsekretæren.

– Hva sier du til at patriarken advarer mot at KVs uttalelse kan bli brukt politisk?

– Alt man sier kan bli brukt, selv om man har en genuin, humanitær agenda, svarer Fykse Tveit, som avviser at KV stiller seg likegyldige til kirkenes stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ønsker på ingen måte å være likegyldige til kirkene i Syria. Vårt hovedbudskap er at krigen i Syria må slutte.