Skaff deg noen bøker til sommeren

Det er med lesning som det er med kosthold: Inntaket bør være både sunt og variert.

Med sommeren for døren får mange av oss mer tid til disposisjon. Vi anbefaler å bruke noe av denne til å lese bøker. Det gjør godt på flere måter.

For det første reduserer lesning stressnivået. Det har langt bedre effekt enn å gå en tur, lytte til musikk eller slappe av med en kopp te. Bare det å lese i seks minutter kan redusere med stressnivået med opp til 68 prosent,ifølge en studie ved University of Sussex som ble publisert for noen år siden. Lesning bidrar ikke bare til å koble ut hverdagens kjas og mas. Det sørger også for å roe ned hjerterytmen og dempe muskelspenninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere studier har dessuten vist at lesningmotvirker alderssvekking av hjernen. Å tilegne seg ny kunnskap og nye opplevelser mellom to permer stimulerer tanken og utvider perspektivene våre. Det er sunt å holde seg nysgjerrig. Også i motsatt ende av livet gir lesning god gevinst: Foreldre som leser for barna sine, gir dem ikke bare kos og trygghet. De stimulerer i tillegg hjernen deres,ifølge en amerikansk undersøkelse fra 2015.

«Mediet er budskapet» hevdet den kanadiske filosofen Marhall McLuhan. Poenget med den fyndige formuleringen var at rammen eller redskapet for et budskap gir føringer for hvordan budskapet blir oppfattet. En av de store styrkene boken har som medium, er at den gir mulighet til en samlet og omfattende framstilling. Vi får fordype oss over tid, enten det er i fortellinger eller fakta, på et vis som åpner for et langt større utbytte enn vi har i trangere formater. I en tid med mange flimrende skjermer og stadig skiftende fokus, gir boken en unik mulighet til å søke både innsikt og inspirasjon.

Slik sett er det ikke underlig at et klart flertall, særlig blant unge, foretrekker å lese lange tekster på papir og ikke skjerm,ifølge en undersøkelse fra danske Bjerg Kommunikation. I aldersgruppen 18 til 29 år er det hele 83 prosent som helst vil lese lange tekster på papir. Forskning blant norske tiendeklassinger utført ved Universitetet i Stavanger har vist at de har langt bedre leseforståelse når de leser på papir enn på skjerm.

Det er med lesning som det er med kosthold: Inntaket bør være både sunt og variert. Kjennskap til litteraturen i sin egen samtid er nyttig for å forstå hvilke tanker og holdninger som preger kulturen. Men å gjøre seg kjent med klassikere er vel så viktig. Det skrevne ord som har stått seg over generasjoner, har som regel gjort det av en grunn. Den britiske forfatteren C. S. Lewis anbefalte at man alltid leser en gammel bok når man har lest en ny.

For troende kristne er lesning svært viktig. Gud har tross alt åpenbart seg for oss i det skrevne ord. Når vi i år feirer 500-årsjubileet for reformasjonen, er det verdt å tenke over hvor stor betydning denne har hatt for å gjøre befolkningen lesekyndig i vårt land og andre protestantiske land. Martin Luther sa at hvis du vil forandre verden, bør ta pennen fatt og skrive. Den amerikanske forfatteren Eric Metaxas, som er aktuell med en biografi om Luther,legger for egen regning til: Vil du forandre din egen verden, så ta en bok og les. Bibelen og kristne bøker er selvsagt det viktigste, men også mye annet lesestoff kan være av stor verdi. Prioriterer vi litt lesning hver dag, kan vi komme gjennom mye i løpet av en sommer. Det kan være til gagn både for oss selv og menneskene vi omgås.

Les også: