Mathias ble best i bibeltest

Vet du hvor i Skriften det står om «skriften på veggen», og er «kreti og pleti» bibelske uttrykk? Det kan du jo sjekke i påskeferien hvis du har lyst.

Rundt et bord i kafeenBarratt i Pilestredet sitter tre ungdommer. De er 20 år alle sammen og går påFiladelfiakirkens bibelskole.

Vi er ikke her for å teste noens IQ – men derimot deres BQ.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Betegnelsen stammer fra forsiden avBibelQuiz-boka, forfattet av Jon Selås. Noe vitenskapelig måleredskap er boka ikke, men kanskje vil vår høyst uhøytidelige test fortelle litt om bibelkoeffisienten (BQ) hos ungdom som har viet et helt år av sitt liv til å fordype seg i innholdet i tidenes mest solgte bok.

Filmanmelder

Selås har vært filmanmelder i VG i 30 år, og han hevder friskt i forordet at hver eneste film han har sett disse årene, kan relateres tilBibelen.

– Det er litt av en påstand?

– Nei, parerer Selås, som hadde sin oppvekst sentralt i bibelbeltet og fikk sin egen bibel med navnet sitt i gullskrift på omslaget som 10-åring.

– Jeg har lest i denne boka gjennom hele livet mitt, og jeg har i grunnen ikke funnet det menneskelige så godt og grundig, men også skånselsløst, beskrevet noe annet som i Bibelen, sier han og lister opp alt fra det første mordet til plottet for katastrofefilmenNoah. Begge deler dukket opp tidlig i boka.

Han minner også om at det knapt kan finnes noen vakrere og mer sensuell omtale av seksuallivet enn i Salomos høysang og minner også om Jesu samfunnsomveltende radikalitet og Johannes’ kraftige endetidsvisjoner.

– Det blir ikke sterkere enn det, uansett hva de forsøker å få til med dataanimering, sier Selås.

Vet mer enn de vet

Han mer enn antyder at folk flest vet mer om Bibelen enn det vet at de vet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er jo fordi at Bibelen er så ufattelig innvevd i vår bakgrunn, vår kultur, vårt språk og i jussen. De eldste norske lovene var bygd på Bibelen. Det som ble oppfattet som synd, var det som var ulovlig, og hele vår moraloppfatning kommer derfra, sier Selås.

At det var akkurat han som kom til å forfatte boka, henger sammen med at han er onkel til Petter Skippervold som jobber i forlaget Verbum.

– Han visste at jeg kunne dette, sier Selås, som har laget en innholdstett bok på over 150 sider.

Han tenker spørreboka godt kan brukes til underholdning, men innrømmer å ha flere motiver.

– Jeg har en sløy tanke om at dette skal være kunnskapsformidling. Hvis det blir det, er det helt etter hensikten, sier mannen som er VG-husets konsulent når noen i redaksjonen står fast i bibelrelaterte spørsmål.

I forordet går Selås så langt som å si at det er fåfengt å forsøke å forstå hva det er å være norsk uten å kjenne Bibelen.

Han synes også godt at mange samfunnstopper og -debattanter med fordel kunne lest seg bedre opp på Den hellige skrift. Han tror mange skryter på seg en innsikt de mangler, mens de er solid belest på helt andre felter.

– Er kunnskapen i ferd med å glippe litt?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jada, det er noe av det som har ligget under mens jeg lagde boka.

Ti spørsmål

Rundt bordet vårt sitter Caroline Saabye fra Vennesla, Benjamin Lundeby fra Mandal og Mathias Hønsen fra Tønsberg.

De kaster seg sporty inn i konkurransen og svarer på ti bibelspørsmål hver; om hvor du finner Fadervår, om hvem Laban var, hvor uttrykket «å henge i en tynn tråd» stammer fra og hvor du kan lese om Johanna og Susanne.

Eller hvem som sa at «Herren ga og Herren tok», hvorvidt «enhver blir salig i sin tro» er et bibelsitat, hvem som først skrev om «et slag i luften» og om de syv segl – med mer.

Selv om Caroline trakk det korteste strået, kunne hun godt tenke seg å pakke spørreboka i påskesekken.

– Det var gøy, men noen av spørsmålene var litt uvante, sier hun.

Benjamin vet ikke om han skal teste skiføret denne påska, men hvis det skjer, kunne han godt supplert provianten med litt bibelsk tankeføde.

– Jeg synes det er gøy med bibelquiz, og det virker som denne har et mangfold av kategorier, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En god after ski-bok, altså?

– Ja, skriv det.

Vinneren selv, Mathias, hadde også sansen.

– Det virker som en ålreit bok, og den kan nok vekke interessen for å lære litt mer, er hans dom – godt i tråd med hva forfatteren hadde som baktanke.