Nytt navn på gammelt nettverk

Øystein Gjerme blir ny leder i Dawn. Samtidig skifter bevegelsen navn til Sendt Norge.

Dawn Norge, som er et kirkeplantingsnettverk, har hatt en rolle i Norge i 20 år, de siste ti underØyvind Auglands ledelse. Navneskiftet opplever han som en mulighet til å «brande» bevegelsen på nytt, og samtidig synliggjøre visjonen fra Sendt-konferansen i 2014. Der skrev 15 organisasjoner, kirkesamfunn og nettverk under på at de vil plante 400 nye fellesskap og menigheter i Norge fra 2015 til 2025.

– Navneskiftet har rett og slett med den yngre generasjon å gjøre. De fleste under 35 har ikke peiling på hva Dawn er, men mange av dem var på «Sendt», forklarer Augland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Læringsnettverk

Som et ledd i å oppnå målsettingen, har Sendt Læringsnettverk blitt etablert. Det består avØystein Gjerme fraPinsebevegelsen, Jarleif Gaustad fraNorsk Luthersk Misjonssamband, Torben Josvik fraDet Norske Misjonsforbund, Jarle Skullerud fraDen Evangelisk Lutherske Frikirke og Terje Dahle fraKristent Fellesskap. De neste fire årene har de ansvar for å invitere inn alle kirkesamfunn, organisasjoner og nettverk to dager i året for å fokusere på visjonen om å plante nye fellesskap i Norge.

– Der holder vi hverandre ansvarlig på det vi har forpliktet oss til, samtidig som vi lærer av hverandre, opplyser Augland.

Gjerme, som blir ny leder i Dawn, tror at det fins et ønske og en vilje i bredden av kirke-Norge til å plante nye menigheter.

– Men for å få det til, må vi jobbe med ferdighetene rundt menighetsplanting. Vi må jobbe videre med læring i fellesskapet om hvordan det best kan gjøres.

LES:Menigheter som planter nytt har større vekst

Han synes det er spennende å komme inn i det han omtaler som den utøvende delen av prosjektet.

Salt Bergenskirken

– Hva tenker du at du kan tilføre?

– Jeg har alltid hatt interesse for menighetsplanting, og et engasjement og kall rundt det. Jeg kan enten bare gjøre det gjennom min menighet og i Pinsebevegelsen, eller også bidra til at andre kirkesamfunn kan lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjerme er grunnlegger av Salt Bergenskirken, og har så langt plantet menighet i Nordhordland, på Voss og i Os. Han har også konkrete planer om andre satsinger som skal lanseres om litt tid.

– Hva blir viktig for Sendt Norge de neste årene?

– Det blir å få de 15 som har sagt de vil plante, til å bli med i et læringsfellesskap for hvordan vi kan bli flinkere til å plante menigheter som har livets rett, og som er bærekraftige i generasjoner. Om de greier det, vil de kunne bety en forskjell i Norge.

Misjonal karakter

Målet er å plante det Gjerme omtaler som reproduserende menigheter.

– Vi ønsker at en menighet skal være misjonal i sin karakter, med et ønske om å nå nye steder. Planter man i Bodø, så bør man også tenke neste by. Planter man i Tromsø, så bør man tenke på Harstad.

– Når bør en menighet tenke på kirkeplanting? Er det størrelsen på menigheten det kommer an på?

– Nei, jeg tror det handler mer om hvordan man tenker som menighet. Det fins store menigheter både i Norge og i utlandet som ikke har kraft til å plante, og så fins det mindre menigheter som gjør det. Det handler altså ikke om størrelsen, men om hvordan man tenker om hjemmemisjon. Det handler om å bygge en menighet som er tett på der folk bor: En menighet som er utadrettet og samtidig disippelgjørende, evangeliserende og bevarende.

LES OGSÅ:Disse ti trendene vil prege norske menigheter i 2016

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjerme tror på menighetsplanting som den mest effektive måten å evangelisere og disippelgjøre på. Han peker på at Norge nå urbaniseres raskere enn folk hadde forutsett.

– Det betyr at vi trenger mange nye menigheter i byer og by-områder som vokser. Samtidig vet vi at bygder og byer i innlandet er lite representert i forhold til menighetsplanting. Der må vi stille oss sammen med de som er villig til å gå dit, og sørge for at de ikke blir usynlige, sier han.

Har satt spor

Auglands oppgave i årene fremover blir å støtte den nye ledergruppen og være en del av den. I tillegg leder han menighetsplantingen som skjer iFrikirken, og vil sånn sett være sterkt delaktig i Sendt-visjonen.

Augland var på sin første Dawn-konferanse i Tyskland i 1991, og var med og planla den første Dawn-konferansen i 1996. Han tror at det viktigste de har bidratt til de siste 25 årene er å holde levende betydningen av å plante nye fellesskap.

– All statistikk i hele Europa viser at de kirkesamfunnene som setter planting i spissen av sin visjon, vokser. De slutter å gå tilbake.

Han opplever at et kontinuerlig fokus på menighetsplanting har satt spor i hele kirke-Norge.

– Det har blitt stuerent å plante, og en ung generasjon er blitt involvert. I tillegg har vi evnet å samle bredden med en klar visjon om misjon i eget land. Over tid har vi også gjort undersøkelser og sagt noe om hva som faktisk skjer.