Å være ventet

Før de ankommer Sandom Retreatsenter, har gjestene fått tildelt både rom, plass ved spisebord og fast sete i kapellet.

– Det er en måte å vise at de er ventet og at vi har stelt i stand, sier Anna Magni Larsen. Hun kaller seg «retreatarbeider», en tittel som innebærer at hun både leder retreater og tilrettelegger praktisk. I snart 10 år har hun vært tilknyttet Sandom, landets eldste retreatsenter, som ligger i Ottadalen ved foten av Jotunheimen.

Mange rom

Søndagens tekst er hentet fra Johannes 14 der Jesus forteller at hans Fars hus har mange rom, og at han går for å gjøre i stand et værested for sine tilhengere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anna Magni Larsen vet en del om å gjøre i stand for folk:

– Jeg er opptatt av å lage en estetisk, fin og enkel ramme så folk kan få hjelp til å falle til ro og bli stille, forteller hun. – Vi tenker at stillheten åpner oss for Gud og det han vil si, og for det som ligger dypt i en selv.

– Hvordan gjør dere det helt konkret?

– Vi har gjesterom der det alltid er lys og brikker som er i farger som passer til årstiden eller kirkeåret. Jeg går kanskje en tur i skogen og plukker noe grønt, eller det kan være tyttebærlyng som jeg setter i en bukett på bordet. Det skal være lite og enkelt.

Pynter maten

Larsen erfarer at gjestene ofte gir tilbakemelding på dekorasjonene.

– De kan for eksempel kommentere blomsten på sjokoladepuddingen. Vi pynter ofte maten. De kommenterer også måten vi møter dem på som mennesker.

Anna Magni Larsen og kollegene på Sandom legger til rette for meditasjon og kommer med små innspill som skal hjelpe folk til å lytte.

– Hva tror du Jesus bruker tiden på når han skal forberede et værested for oss i himmelen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har jeg ikke tenkt på, men jeg kommer på noe fra boken «On the Other Side of the Mountain» ( På motsatt side av fjellet). Jesuittpresten Gerald O’Mahony, som skrev boken, forestiller seg at han og Faderen har vært på en fjelltur og at Jesus steller i stand kveldsmat som skal være klar når de kommer tilbake.

Anna Magni liker at jesuittpresten har snudd bildet:

– Vi tenker ofte at Jesus er sammen med oss og at vi skal hjem til Faderen. Det er omvendt og fint at Jesus venter, sier hun.

Selv har ikke Anna Magni noe bilde av hvordan det kan være i himmelen.

– Jeg tenker mest at Jesus er der for meg og at det andre ikke er så viktig. Videre tenker jeg at himmelen er et sted å blomstre, men også å hvile.

Venteliste

Neste retreat på Sandom er juleretreaten fra 22. til 26. desember. Den er forlengst fulltegnet med venteliste.

– Vi er 13 gjester og 5 husfolk, informerer Anna Magni.

Gjestene er «alle mulige folk» fra hele landet, sannsynligvis flest single.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så vidt vi vet, men vi vet ikke alt om gjestene våre, presiserer retreatarbeideren.

Planen er å gå gjennom juleevangeliet og Jesus-fortellingen. Dessuten blir det Jesus-meditasjon, tidebønn og frie bønner.

– Vi ringer jula inn, har festmåltid og feirer julenatt sammen ved midnatt.

Pynter sammen

Gjester og husfolk skal ta deler av pyntejobben sammen. Ellers blir det vanlig retreat, såkalt delvis taushet, der gjestene opplever både stillhet og tid til å prate.

Anne Magni kan fortelle at selve meditasjonsserien er forberedt.

– Det vi trenger er oversikt over hva som skal kjøpes inn av mat og pynt.

I god tid før gjestene kommer, skal de tildeles rom og få sin plass i kapellet og ved bordet.

– Det er fordi gjestene skal få lov til å slippe å tenke på hvor de skal sitte og hvem de skal være med. Vi sier til dem at det betyr at de er ventet, og at de har en fast plass hos Gud.